Binnenland

Nederlandse oorlogsmisdadiger Bikker voor de rechter

De Nederlandse oorlogsmisdadiger Herbertus Bikker moet zich voor zijn misdaden voor de rechtbank in het Duitse Hagen verantwoorden. Dat heeft rechter H. Herkenberg donderdag meegedeeld. Wanneer de zaak dient, is nog niet bekend. Dat hangt af van de gezondheidstoestand van de 87-jarige verdachte.

ANP
20 March 2003 15:28Gewijzigd op 14 November 2020 00:12

Met de beslissing van de rechtbank komt een einde aan vijf jaar vooronderzoek door de Duitse justitie. De oud-SS’er Bikker is bekend onder de naam ’de beul van Ommen’. Die bijnaam kreeg hij als bewaker van het kamp Erica bij Ommen waar hij verzetsman Jan Houtman heeft doodgeschoten. Bikker zegt dat hij dat uit noodweer heeft gedaan. De Duitse justitie beschikt over onvoldoende bewijs dat Bikker ook betrokken was bij de moord op onderduiker Herman Meijer, aldus officier van justitie U. Maass.

Voor de dood van Houtman werd Bikker na de oorlog veroordeeld tot de doodstraf. Die veroordeling werd later omgezet in levenslang. In 1952 ontsnapte Bikker uit de Koepelgevangenis in Breda en vluchtte naar Duitsland waar hij het Duits staatsburgerschap kreeg. Dat maakte uitlevering aan Nederland onmogelijk.

Bikker kan alleen nog worden veroordeeld wegens moord. Alle andere misdaden, zoals doodslag, zijn inmiddels verjaard. Maass moet aantonen dat het doodschieten van Houtman ’wreed’ was, anders is er volgens het Duitse rechtssysteem geen sprake van moord.

De Duitse aanklager heeft de afgelopen jaren ongeveer vijftien Nederlandse getuigen gehoord. Ook heeft hij Bikker twee keer gesproken. In die verhoren maakte hij een verwarde indruk. Advocaat K. Kniffka heeft nog niet met Bikker gesproken zei hij donderdagg. Hij weet ook niet hoe het is gesteld met de gezondheid van zijn cliënt.

Bikker die in Hagen nabij Dortmund woont, is geboren en getogen in de Alblasserwaard. Op zijn 24e meldde hij zich aan bij de NSB. De Duitse bezetters bevrijdden hem op 15 mei 1940 uit een kelder, waar de Nederlandse politie hem na de Duitse invasie gevangen had gezet. Hij vocht als lid van de Waffen-SS aan het Duitse oostfront en raakte meerdere keren gewond. In 1943 werd hij in kamp Erica bij Ommen als bewaker aangesteld.

De Duitse justitie begon het onderzoek naar aanleiding van een uitzending van KRO’s Reporter uit 1993 en een artikel in het weekblad Stern in 1997 waarin nieuwe belastende informatie over Bikker aan het licht kwam. Eerder onderzoek liep vast in 1957 vanwege gebrek aan bewijs. Ook wilde Nederland toen nauwelijks meewerken aan het onderzoek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer