Opnieuw lijsttrekker van Trots teruggetreden
De lijsttrekker van Trots op Nederland (Trots) in Almere, W. Boers, ziet af van zijn zetel in de gemeenteraad.
Dat meldde de partij vanmorgen. Boers zou deze beslissing vanwege persoonlijke omstandigheden hebben gemaakt. De nummer 2 van de lijst, M. Sinke, zal de plaats van Boers innemen.Boers is de tweede lijsttrekker van Trots die een raadszetel weigert. Eerder gebeurde dat in Utrecht. Daar bleken ook de nummers 2 tot en met 5 van de lijst bij nader inzien niet bereid om in de raad te gaan zitten.
Bij de gemeenteraadsverkiezingen vorige week konden kiezers in Rotterdam bij honderd stembureaus minder terecht vergeleken met de vorige verkiezingen.
Rotterdammers konden vorige week in 290 stemlokalen hun stem uitbrengen. Vier jaar gelden waren dat er nog 389. De gemeente heeft dit jaar een aantal stembureaus samengevoegd. Vorige week ontstonden bij een aantal stembureaus in de stad lange rijen wachtende mensen. De gemeente Rotterdam ontkent dat er sprake is van een bezuiniging.
De coalitie in Zederik wordt vrijwel zeker gevormd door het CDA, de CU en de PvdA. Dat heeft CDA-lijsttrekker Bos donderdag bekendgemaakt. De drie partijen gaan de komende periode onderhandelen over de vorming van een collegeprogramma. Het CDA heeft als grootste partij van Zederik het initiatief genomen bij de coalitieonderhandelingen. Alle partijen waren het erover eens dat de ChristenUnie als grote winnaar van de verkiezingen deel moet gaan uitmaken van de nieuwe coalitie. De SGP, de VVD en de PvdA kwamen in aanmerking om als derde partij een wethouder te leveren. Uiteindelijk werd gekozen voor de PvdA, omdat daarmee een breed draagvlak onder de bevolking wordt gerealiseerd.
SGP-leider A. Donker betreurt het dat zijn partij bij de coalitievorming buiten de boot is gevallen. Ook vraagt Donker zich af of de nieuwe coalitie in staat zal zijn een kwalitatief hoogwaardig college te vormen. Voor SGP-wethouder C. Bor betekent de uitkomst van de onderhandelingen dat er een einde komt een periode van twaalf jaar in de lokale politiek.
De CU in Geldermalsen besloten door te gaan met de plaatselijke politiek. Vorige week kwam de debuterende partij op de kop af drie stemmen tekort voor een zetel in de raad. Een opvallende campagne en gunstige peilingen mochten niet baten. Volgens Kool was de aanlooptijd blijkbaar toch te kort om als nieuwe partij een plaats tussen de gevestigde orde te bemachtigen. De werkgroep heeft besloten een eigen kiesvereniging op te richten en de komende jaren de partij zo veel mogelijk uit te bouwen.
CDA’ers De Haas en Vonk van Geldermalsen hebben vorige week laten weten niet terug te keren in de nieuwe raad. Voor De Haas is de teleurstellende uitslag van de verkiezingen aanleiding om op te stappen. Het CDA zakte van 4 naar 3 zetels. Bovendien heeft De Haas zich gestoord aan recente uitlatingen van politici van Dorpsbelangen en de VVD, de winnaars van de verkiezingen in Geldermalsen. Vonk vindt het na twintig jaar plaatselijke politiek welletjes. Ook wilde hij niet de plaats van De Haas innemen.
De griffier van Almere, Jan Dirk Pruim, heeft zijn visie over het gemeentebestuur uiteengezet in zijn boek ”Hoe en wat voor het raadslid”. Hij voorziet daarin het einde van de lokale democratie. Het boek bevat handvatten voor raadsleden en ideeën over de lokale politiek. Het huidige stelsel is volgens Pruim hoognodig aan verandering toe.