Binnenland

Mogelijk onnodig plaatsing gesloten jeugdzorg

DEN HAAG (ANP) – Het risico bestaat dat probleemkinderen onnodig en onnodig lang in de gesloten jeugdzorg terechtkomen. De Algemene Rekenkamer constateerde woensdag na verkennend onderzoek dat jongeren onnodig in gesloten instellingen terechtkomen. Maar daarover zijn geen betrouwbare, actuele cijfers. Ook ontbreekt het aan inzicht in de besluitvorming over de hulp aan jongeren met ernstige gedrags– en opgroeiproblemen.

10 March 2010 16:25Gewijzigd op 14 November 2020 10:03
Rouvoet: Bepalen risico lastig. Foto ANP
Rouvoet: Bepalen risico lastig. Foto ANP

Demissionair minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) erkent in een reactie dat niet te bepalen is hoe groot het risico is van onnodige plaatsingen. Ook is het volgens hem denkbaar dat jongeren met gedragsproblemen en/of een problematische situatie thuis die op een wachtlijst staan voor vrijwillige hulpverlening, wegens een crisissituatie tijdelijk terechtkomen in de gesloten jeugdzorg.Rouvoet stelt ook de zorgen te onderkennen die de Rekenkamer heeft over onnodig (lange) plaatsingen in de gesloten jeugdzorg. Maar „dat laat onverlet dat er jongeren zijn voor wie tijdelijk deze vorm van zorg nodig is”, omdat ze anders niet geholpen worden door een wachtlijst in de zorg die meer bij hen past.

Het wegwerken van de wachtlijsten in de jeugdzorg staat bij Rouvoet al langer hoog op de agenda. Verder stelt hij al sinds 2008 te werken aan meer betrouwbare informatie over de jeugdzorg.

De ChristenUnie–bewindsman wil de doorstroom en uitstroom van jongeren in gesloten instellingen verbeteren. Deze zorg moet meer onderdeel worden van een traject, waarbij jongeren worden voorbereid op een terugkeer in de samenleving. De bedoeling is het verblijf in de gesloten jeugdzorg zo kort mogelijk te houden en dat al in een vroeg stadium afspraken worden gemaakt over doorstroming naar open instellingen, ambulante zorg thuis of bijvoorbeeld hulp bij het zelfstandig op kamers wonen.

Uiteindelijk moet dit er volgens Rouvoet toe leiden dat het aantal plaatsen in de gesloten instellingen omlaaggaat, terwijl meer jongeren geholpen worden. Op dit moment zijn er bijna 1600 plaatsen voor de gesloten jeugdzorg beschikbaar, terwijl er volgens ramingen van begin dit jaar tot in 2013 behoefte is aan ruim 1800 tot bijna 1900 plekken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer