Overleden kandidaat ontvangt honderden stemmen
Bij de gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Aalburg (Noord-Brabant) zijn 213 stemmen uit gebracht op het onlangs overleden raadslid Van den Maagdenberg. Hij was lijsttrekker van de lokale partij Belangen Aalburgse Burgers (BAB).
Omdat zijn overlijden kort voor de verkiezingen plaatsvond, is zijn naam op het stemformulier blijven staan. De BAB kreeg in totaal 812 stemmen en dat is goed voor 2 zetels in de gemeenteraad van Aalburg. Een woordvoerder van de gemeente heeft dat donderdag gezegd.Van den Maagdenberg overleed op 19 februari.
De verkiezingsavond in Hardenberg is sober ingevuld. Dit in verband met het overlijden van ChristenUnieraadslid Bertus Kerssies, zo meldde de gemeente woensdagmiddag. De 62-jarige Kerssies is dinsdagavond overleden. Hij was al meer dan 25 jaar actief in de politiek en zat sinds 1991 in de gemeenteraad.
Ook op de laatste kieslijst van de ChristenUnie stond zijn naam. De gemeente Hardenberg meldde dat de verkiezingsavond wel doorgaat, maar „sober en ingetogen” van aard zal zijn.
Vanwege het overlijden van de vader van SGP-lijsttrekker Schotanus heeft de fractie van de gemeente Barneveld eenzijdig de informele verkennende gesprekken met andere partijen stilgelegd. „Puur vanwege piëteit”, benadrukt fractielid Knapen. De officiële onderhandelingen, die 11 maart zouden beginnen onder leiding van Schotanus, gaan gewoon door.
De vrouw van D66-leider Pechtold laat een plaats in de gemeenteraad van Wageningen schieten. Froukje Pechtold stond op de achttiende plaats van D66 in de woonplaats van het stel, maar is met voorkeursstemmen gekozen.
Volgens de fractievoorzitter van de lokale tak van de partij heeft Pechtold het te druk voor de raad. Zij reageerde verrast op haar verkiezing, maar heeft een te drukke baan om die met het raadslidmaatschap te kunnen combineren. Froukje Pechtold is wel beschikbaar om de raad bij te staan met advies.
Onder aanvoering van het CDA gaan de drie grootste partijen in Goes het gesprek aan over de samenstelling van het college. Donderdag hebben alle Goese partijen met elkaar aan tafel gezeten en gezamenlijk besloten dat de drie grootste partijen, CDA, PvdA en VVD, in gesprek gaan over de mogelijkheid om samen een college te vormen.
In de afgelopen raadsperiode bestond het college uit wethouders van het CDA, de VVD en de SGP/ChristenUnie. Deze laatste fractie is bij de verkiezingen echter van 4 naar 3 zetels gegaan. Hoewel de grootste partijen de kleinere partijen nadrukkelijk niet uit willen sluiten, lijkt de SGP/CU maar weinig kansen te hebben om deel te nemen aan het college.
De verkiezingen in de gemeente Nijkerk zijn goed verlopen. De verkeerde stembiljetten die bij stembureau ’t Blokhuus in Hoevelaken terechtgekomen waren, zijn door medewerkers van het stembureau tijdig onderschept. Het ging hier om slechts zeventien stembiljetten.
Er is uiteindelijk maar één verkeerd stembiljet in de stembus terechtgekomen. Deze stem is ongeldig verklaard.
Gemeenten hebben langer dan vorig jaar bij de Europese verkiezingen nodig om de stemmen te tellen die woensdag zijn uitgebracht. Pas na 13.00 uur donderdagmiddag was ruim 98 procent van de stemmen geteld.
Veel gemeenten moesten donderdag en vandaag de stemmen hertellen. „Nu komt aan het licht waarom destijds werd gedacht dat stemcomputers de oplossing waren”, aldus Matthijs Schippers van de marktgroep verkiezingen van de Nederlandsche Apparatenfabriek (Nedap) in Groenlo donderdag. Van enig leedvermaak in Groenlo is geen sprake, verzekert Schippers. „Maar wij zien wel met lede ogen aan dat wat in veertig jaar is opgebouwd door gemeenten en Nedap zo snel verloren gaat.”
Er is bij de gemeenteraadsverkiezingen dit jaar geen sprake geweest van een tekort aan tellend personeel. Dat liet de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) weten naar aanleiding van het feit dat de verkiezingsuitslagen van sommige gemeenten lang op zich hebben laten wachten. „Er zijn dit jaar meer dan genoeg mensen ingezet”, aldus een woordvoerder. Volgens hem is zorgvuldigheid het belangrijkste dat telt tijdens de verkiezingen.
Wilders heeft in Den Haag ruim 13.000 voorkeursstemmen gekregen. De PVV-leider zou daarmee een plaats in de gemeenteraad krijgen, maar ziet af van zijn zetel. Vooraf was al bekend dat Wilders enkel als lijstduwer op het stembiljet stond. Dat bleek gisteren tijdens een speciale gemeenteraadsvergadering. De PVV eindigde met 8 zetels in Den Haag als tweede partij achter de PvdA, die 10 zetels behaalde.
Ahmed Marcouch, de voormalige voorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart, heeft genoeg voorkeursstemmen gekregen voor een plek in de gemeenteraad namens de PvdA. Dat bleek toen het centraal stembureau in de hoofdstad vanmorgen de definitieve uitslag bekendmaakte. Marcouch was lijstduwer van de Amsterdamse PvdA. Eigenlijk had hij de lijsttrekker van de PvdA willen worden in het stadsdeel Nieuw-West. De leden van de partij daar kozen in december echter verrassend voor zijn rivaal Achmed Bâdoud.