Binnenland

Goeree-Overflakkee één gemeente

De gemeenten Dirksland, Goedereede, Middelharnis en Oostflakkee worden samengevoegd tot één gemeente. Dat hebben Gedeputeerde Staten (GS) donderdag besloten. In Goedereede is veel bezwaar tegen de herindeling.

Regioredactie
5 March 2010 09:22Gewijzigd op 14 November 2020 10:01
Leendert van der Hil bracht woensdagavond als laatste stemmer zijn stem uit voor de zelfstandige gemeente Middelharnis. Als het aan Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland ligt, is Middelharnis over vier jaar gefuseerd met de andere drie gemeenten op Goeree-
Leendert van der Hil bracht woensdagavond als laatste stemmer zijn stem uit voor de zelfstandige gemeente Middelharnis. Als het aan Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland ligt, is Middelharnis over vier jaar gefuseerd met de andere drie gemeenten op Goeree-

Met de samenvoeging van de vier gemeenten moet één bestuur ontstaan dat lokale, bovenlokale en regionale vraagstukken voor de langere termijn kan oppakken voor het eiland, aldus GS.Van de vier gemeenten op Goeree-Overflakkee was alleen Goedereede fel tegen de samenvoeging. De andere drie gemeenten zijn akkoord met de fusie, al stonden zij ook niet te popelen. De Zuid-Hollandse gedeputeerde Van Engelshoven-Huls meent echter dat één gemeente op Goeree-Overflakkee beter is voor de inwoners. Volgens hem is de nieuwe gemeente beter in staat keuzes te maken bij bijvoorbeeld de herstructurering van verouderde woongebieden, openbare ruimten en bedrijventerreinen. „Wij kijken naar het belang van het eiland als geheel. Dat gaat verder dan een optelsom van de gemeenten. De gekozen oplossing stelt de nieuwe gemeente in staat om de opgaven waarvoor het eiland staat op een goede manier voor alle inwoners te volbrengen.”

De afgelopen periode hebben GS met de burgemeesters en wethouders van de gemeenten overleg gevoerd. Op basis van die gesprekken en het overleg van GS met andere instanties, zoals de gemeenteraad van Goedereede en het waterschap Hollandse Delta, is vastgesteld dat de vier gemeenten niet tot een eensluidende keuze voor de bestuurlijke toekomst van het eiland komen. Vooral Goedereede lag dwars en wilde zelfstandigheid behouden. GS kiezen dus ondanks die bezwaren voor een samenvoeging van de gemeenten.

GS willen met het herindelingsontwerp insteken op de leefbaarheid van de kernen en het tegengaan van verpaupering, het stimuleren van recreatie en toerisme, de innovatie van de visserij en het inspelen op ziltere omstandigheden voor onder meer de landbouw. Daarnaast betekent de samenvoeging volgens GS een behoorlijke vermindering van de bestuurlijke drukte, waardoor de slagkracht sterker wordt.

De Tweede-Kamercommissie voor binnenlandse zaken heeft donderdag besloten dat de besprekingen van fusies op andere plaatsen worden uitgesteld. Zo zullen de gesprekken over de fusie van de gemeenten Bergen, Gennep en Mook en Middelaar moeten wachten. Ook de samenvoeging van de gemeenten Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg en die van Bussum, Naarden, Muiden en Weesp kan pas later aan de orde komen.

De voltallige Tweede Kamer beslist later nog of de samenvoegingen ook echt ‘controversieel’ worden verklaard en voor behandeling moeten wachten op een nieuw kabinet en een nieuwe Kamer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer