Economie

EU–plan betaaltermijn mogelijk aangescherpt

BRUSSEL (ANP) – Een EU–plan voor een verplichte betalingstermijn voor overheden, wordt mogelijk uitgebreid naar bedrijven en zelfs naar particulieren. De voorgenomen periode om rekeningen te betalen gaat wellicht ook van zestig naar dertig dagen.

3 March 2010 16:45Gewijzigd op 14 November 2020 10:00

Dat blijkt uit de wijzigingsvoorstellen die Europarlementsleden woensdag hebben ingediend op een plan van de Europese Commissie. De commissie had gepland dat gemeenten en andere overheden in de EU hun rekeningen altijd binnen zestig dagen moeten betalen.SP–Europarlementslid Dennis de Jong bepleit dat de overheid steeds binnen dertig dagen moet betalen. „Veel ondernemers hebben het door de economische crisis al erg zwaar. En een rekening die te laat betaald wordt, kan voor deze ondernemers het verschil betekenen tussen overleven en een faillissement".

Zijn PVV–collega Laurence Stassen is het daarmee eens: „De overheden hebben geen geldige reden om te zeggen dat ze niet kunnen betalen. Ze hebben een voorbeeldfunctie".

De SP en PVV willen bovendien dat de betaaltermijn ook verplicht wordt voor bedrijven onderling. De PVV denkt daarbij vooral aan bedrijven met overheidssteun of met een voorbeeldfunctie. „KPN bijvoorbeeld hanteert een termijn van negentig dagen. Daarvan kun je je afvragen of dat überhaupt nog kan in deze tijd. Maatschappelijk is dat niet verantwoord", aldus Stassen.

VVD’er Toine Manders is ook voor uitbreiding naar bedrijven: „Sommigen zeggen dat er tussen bedrijven contractvrijheid moet zijn. Maar dat is flauwekul. Grote bedrijven zijn zo dominant dat ze de kleintjes lang op hun geld kunnen laten wachten".

De VVD houdt wel vast aan de voorgestelde termijn van zestig dagen. Wie dan zijn geld nog niet heeft gekregen, mag van de VVD automatisch 5 procent boete eisen plus de wettelijke rente gaan rekenen. „Dat voorkomt kosten van incassobureaus".

De VVD’er wil zelfs dat consumenten verplicht binnen zestig dagen hun rekeningen betalen. Zo’n EU–regel krijgt van andere Europarlementsleden echter weinig steun.

Tegen het hele EU–plan voor de termijnen voor overheden is verzet van zuid–Europese landen zoals Griekenland, Spanje en Italië. De armlastige landen willen ruime uitzonderingen.

Onderzoek van de NOS toonde vrijdag aan dat Nederlandse gemeenten de rekeningen vorig jaar gemiddeld pas na vijftig dagen betalen. In 2008 was dat 93 dagen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer