Allochtoon laat zijn stem niet horen
Flink minder allochtonen dan in 2006 zullen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen gaan stemmen. Naar verwachting neemt hoogstens een derde de moeite de gang naar de stembus te maken.
Die sombere voorspelling doet Forum, het instituut voor multiculturele vraagstukken. Forum liet bijna 800 „nieuwe Nederlanders” interviewen. Onder hen waren zowel Antillianen als Marokkanen, Surinamers en Turken.Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 bracht nog 44 procent zijn stem uit. Vooral jonge stemgerechtigde allochtonen –de groep tussen 18 en 25 jaar– geven aan ditmaal niet te zullen gaan stemmen. De helft van hen weet dat nu al zeker.
„Teleurstellend”, vindt voorzitter Sadik Harchaoui van Forum die uitkomsten. „Vooral het feit dat de helft van de ondervraagde jongeren onder de 25 jaar aangeeft zeker niet te gaan stemmen, baart grote zorgen. Verkiezingen zijn immers een pijler van onze democratie. Alle Nederlanders zouden het stemmen dus een burgerplicht moeten vinden.”
Dat allochtonen „minder politieke urgentie” voelen dan in 2006 zou volgens de onderzoekers de afgenomen belangstelling voor de verkiezingen kunnen verklaren. De geïnterviewden noemden het niet kunnen vinden van een geschikte kandidaat of partij als belangrijk argument.
Harchaoui twijfelt daarnaast of het belang van de verkiezingen wel voldoende op het netvlies staat bij veel allochtonen. Een hogere opkomst is volgens hem alsnog te realiseren, op voorwaarde dat de verkiezingen en het belang daarvan voor de democratie beter onder de aandacht worden gebracht van niet-stemmers en twijfelaars.
Concreet kan dat volgens hem gebeuren in gezinnen, op scholen, door netwerkorganisaties en door belangenbehartigers. „Maar ook door gemeenten die op een voor jongeren toegankelijke manier kennis ter beschikking stellen, bijvoorbeeld via internet. Ook de lokale democratie gaat ons immers allemaal aan.”
Uit het onderzoek blijkt verder dat de verschillen in opkomstverwachting tussen de diverse etnische groepen klein zijn: van de Turken geeft 35 procent aan zijn stem te zullen uitbrengen, van de Marokkanen en Surinamers 34 procent en van de Antillianen 32 procent.
Verder geldt dat allochtonen met een hoger opleidingsniveau vaker zeggen dat ze gebruik gaan maken van hun stemrecht.