Binnenland

Militaire vakbonden: Kleuterschoolgedrag

Nederland heeft zich internationaal volstrekt belachelijk gemaakt met de val van het kabinet. Dat stelt de militaire vakbond ACOM zaterdag in een reactie op de gebeurtenissen in Den Haag. „We willen internationaal gezien zo graag meetellen, maar als het er op aan komt zoals nu, vertonen we kleuterschoolgedrag. Bijna ieder land in Europa draagt meer bij aan de missie in Afghanistan dan wij.”

Redactie politiek
20 February 2010 10:33Gewijzigd op 14 November 2020 09:55

Voorzitter Jan Kleian noemt het „zeer kwalijk” dat de val van het kabinet ook zijn weerslag heeft op de Nederlandse militairen in Uruzgan. De vakbond neemt het vooral PvdA-leider Bos zeer kwalijk. „Hij heeft ook ooit geroepen dat de AOW-leeftijd niet omhoog zou gaan. Waarom kan zijn mening op het ene onderwerp wél schuiven, en op het andere onderwerp niet?”De voorman van de ACOM stelt dat er bij de Nederlandse militairen veel frustratie en irritatie leeft over de manier waarop Den Haag zich met Uruzgan bezighoudt. „Maar een stuk of vijftien Kamerleden zijn echt in Afghanistan geweest om met eigen ogen te zien wat een goed werk onze jongens daar verrichten”, stelt hij. „Zij beamen ook stuk voor stuk dat deze missie zeer zinvol en succesvol is. Meneer Bos of mevrouw Hamer praten wel óver ons, maar nooit mét ons.”

Zelfs als de missie inderdaad op 1 augustus afloopt, zoals nu waarschijnlijk is, duurt het nog maanden voordat alle Nederlanders uit het land zijn vertrokken. „Ik denk dat iedereen zich daar enorm op verkijkt”, waarschuwt Kleian. „Het was een logistieke lijdensweg om daar te komen, en het wordt een logistieke lijdensweg om daar weer weg te gaan. Om over de miljoenen euro’s aan materiaal die we daar vermoedelijk moeten achterlaten nog maar te zwijgen.”

De militaire vakbond AFMP noemt het zaterdag „zeer teleurstellend” dat het kabinet het belang van de Nederlandse militairen niet voorop heeft gesteld in de discussie rond de missie in Uruzgan. Dat stelt voorzitter Wim van den Berg in een reactie op de val van het kabinet.

„Het besluit van de PvdA om de stekker uit het kabinet te trekken is niet in het belang van het land geweest en niet in het belang van de Nederlandse militairen.” De voorzitter gaat ervan uit dat het oude besluit over het einde van de missie op 1 augustus nu blijft staan. „Al heb ik goede hoop dat we in een later stadium toch nog in afgeslankte vorm naar Afghanistan terug zouden kunnen keren. De meeste politieke partijen willen toch dat Nederland op enigerlei vorm betrokken blijft bij de wederopbouw van dat land.”

De voorzitter van de AFMP stelt dat Nederland internationaal flink gezichtsverlies gaat lijden door de val van het kabinet. „De NAVO had bij het opstellen van de brief al uitstekend rekening gehouden met het feit dat het onderwerp hier in Nederland gevoelig ligt”, meent hij. „Alle partijen hadden zich moeten kunnen vinden in het voorstel dat nu op tafel lag.”

Volgens Van den Berg draagt vooral de PvdA schuld aan de val van het kabinet. „Waar er twee kijven, hebben er altijd twee schuld. Maar de PvdA heeft de stekker eruit getrokken, en dat nemen wij die partij zeer kwalijk.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer