„Koester school in krimpregio”
Het CNV vindt dat er haast moet worden gemaakt met het bewaken van het onderwijs in dorpen met een dalend inwoneraantal.
Dit staat in een actieplan dat de vakorganisatie woensdag aan een speciale commissie van de Tweede Kamer presenteerde. De Kamer debatteerde woensdag over de krimpproblematiek.De komende dertig jaar krijgt een kwart van de gemeenten te maken met een daling van het aantal inwoners met soms meer dan 5 procent. In veel plattelandsgemeenten dreigen daardoor scholen te verdwijnen. Volgens het CNV wordt daarmee het hart uit een dorpsgemeenschap getrokken en zijn jonge ouders gedwongen te verhuizen.
„Wij pleiten er daarom voor niet alleen naar de norm voor leerlingaantallen te kijken, maar ook na te gaan of een school op langere termijn bestaansrecht blijft houden”, aldus Michel Rog van de vakorganisatie.
Wanneer het leerlingaantal sterk daalt, drukt de exploitatie van het gebouw zwaar op het budget. „Door bijvoorbeeld ook een bibliotheek of kinderopvang in het gebouw te vestigen, worden de lasten verdeeld”, meent de CNV’er.
Bij een forse afname van het leerlingaantal zijn scholen op dit moment genoodzaakt te fuseren. „Vaak komt dit neer op een overname door het openbaar onderwijs”, stelt Rog.
Om te voorkomen dat een onderwijsinstelling van kleur verschiet, zouden schoolbesturen volgens het CNV moeten gaan samenwerken in plaats van samengaan. Desnoods binnen één gebouw. „Ouders kunnen hun kinderen dan desgewenst bijzonder onderwijs laten volgen.”
Rog kent twee voorbeelden van samenwerking. „Het bleek wel een gedoe om dit voor elkaar te krijgen. De regelgeving moet dan ook verbeterd worden.”