Binnenland

Balkenende moet RTL Irakstukken geven

DEN HAAG (ANP) – Premier Balkenende moet een deel van de stukken van ministerraden over de politieke steun aan de Amerikaans–Britse inval in Irak openbaar maken, waarom RTL Nieuws had gevraagd. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald in een hoger beroep dat het televisieprogramma had ingesteld.

17 February 2010 10:49Gewijzigd op 14 November 2020 09:53
Premier Balkenende. Foto ANP
Premier Balkenende. Foto ANP

RTL had in 2008 de stukken op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) opgeëist om duidelijk te krijgen waarom de regering in 2003 de inval in Irak politiek heeft gesteund. Vorig jaar stelde de rechtbank in Amsterdam Balkenende die weigerde de informatie vrij te geven, nog in het gelijk. Volgens de premier zijn de documenten voor intern beraad opgesteld en staan er vooral persoonlijke beleidsopvattingen van ministers in. Maar volgens de Raad van State geldt dit maar voor een deel van de opgevraagde stukken uit september 2002 tot en met maart 2003.RTL Nieuws is tevreden over de uitspraak. „Het is een belangrijke, principiële zege voor het recht op openbaarheid, omdat de Raad van State erkent dat er goede redenen zijn om documenten openbaar te maken”, aldus adjunct–hoofdredacteur Pieter Klein. „Het ministerie (van Balkenende, red) heeft jarenlang alles geweigerd, en de oester gaat nu eindelijk open”.

Zo kunnen wel de besluiten en besluitenlijsten openbaar worden gemaakt, omdat deze volgens de Raad uitsluitend bestaan uit procedurele stukken en de informatie dateert uit 2002 en 2003. Ze bevatten in dit geval geen informatie „over het karakter en het verloop van de beraadslagingen, de aanduiding van geschilpunten en de hierbij betrokken bewindspersonen. Ze bevatten ook geen persoonlijke beleidsopvattingen”.

Wat in de ministerraad wordt besproken, wordt geacht geheim te blijven, omdat het naarbuiten brengen van persoonlijke opvattingen het besluitvormingsproces zou kunnen frustreren of forceren. Verder weigerde de premier in 2008 de voorbereidende notities openbaar te maken wegens betrekkingen van Nederland met andere staten en met internationale organisaties. Maar dat belang is volgens de Raad bij deze stukken niet aan de orde.

Wel heeft de premier volgens de Raad van State terecht geweigerd om de notulen van de ministerraad vrij te geven. Ook hoeven de verslagen van vergaderingen van de ministerraad niet openbaar gemaakt te worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer