Kamer wil geld voor ex-dwangarbeiders
De hele Tweede Kamer, met uitzondering van de VVD, wil dat de regering een financieel gebaar maakt in de richting van de ex-dwangarbeiders uit de Tweede Wereldoorlog. Eerder werden door de overheid bedragen ter beschikking gesteld aan Joden en Roma en Sinti wegens falend rechtsherstel en kille opvang na de oorlog. Ook de Indische gemeenschap kreeg geld van het Rijk.
De Kamer eiste een dergelijk gebaar voor de tienduizenden ex-dwangarbeiders woensdag tijdens een algemeen overleg met minister Borst (Welzijn). Als de regering niet met een voorstel komt, zal een meerderheid van de Kamer zelf iets bedenken. Middel van de PvdA stelde al voor alle mensen die in nazi-Duitsland te werk zijn gesteld ieder 1000 gulden te geven.
Hij is van mening dat er zo veel geld wordt geïnvesteerd in de uitvoering van de Wet uitkeringen burgeroorlogsgetroffenen (WUBO) dat het eenvoudiger en goedkoper is de voormalige tewerkgestelden allemaal een dergelijk bedrag te doen toekomen. De WUBO staat voor alle ex-dwangarbeiders open, maar er komen er maar weinig in aanmerking omdat ze moeten kunnen bewijzen dat ze geestelijke en lichamelijke gevolgen ondervinden van het werken in Duitsland. Ook de Duitse en de Oostenrijkse fondsen van het bedrijfsleven in die landen stellen zeer scherpe voorwaarden en daaraan kunnen maar weinig oud-tewerkgestelden voldoen.
De ex-dwangarbeiders hebben er in de nazorg voor oorlogsgetroffenen altijd een beetje bijgebungeld, niet in de laatste plaats omdat ze kort na de oorlog nu niet bepaald als helden werden gezien. Ze hadden geen verzet gepleegd en waren niet ondergedoken om aan de arbeidsinzet te ontsnappen.
Volgende groep
Borst vindt dat „er geen sprake van is dat zij niet het volste recht hebben om erkend te worden als slachtoffer”, maar was bepaald niet te porren voor een gebaar. „Wat is dan de volgende groep, waar houdt het een keer op?” Ook zou ”falend rechtsherstel” niet zozeer van toepassing zijn op de ex-dwangarbeiders, al zitten die nog wel te wachten op de premies die ze destijds hebben moeten betalen.
De Kamer wil verder graag inzage in het rapport dat adviesbureau PricewaterhouseCoopers heeft opgesteld over de gang van zaken in aanloop naar de oprichting van een Indisch herinneringscentrum. De eerste plannen daartoe liepen volledig spaak en hebben veel geld gekost. Borst is met het bureau overeengekomen om wegens privacyredenen het rapport voor zich te houden, maar zal zich inspannen om de Kamer nu toch vertrouwelijk inzage te geven of anders de geanonimiseerde conclusies te openbaren.