Binnenland

Miljoenen extra tegen gladheid

Voor de bestrijding van gladheid op de verkeers­wegen moeten Rijk, provincies en gemeenten miljoenen euro’s extra uittrekken. Nooit eerder was er zo veel zout nodig als deze winter, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat donderdagmorgen.

Binnenlandredactie
11 February 2010 12:20Gewijzigd op 14 November 2020 09:51

De provincies hebben de afgelopen maanden in totaal miljoenen euro’s gespendeerd om de gladheid op provinciale wegen te bestrijden en om noodreparaties te verrichten aan kapotgevroren wegdek, zo blijkt uit een rondgang langs diverse provincie­huizen.De provincie Zuid-Holland heeft tot dusver 3,5 miljoen euro uitgegeven. Wordt het gehele gebied met gladheid bedreigd, dan rukken 65 strooiwagens uit voor het bepekelen van provinciale wegen en fietspaden. „Eén strooibeurt kost de provincie ongeveer 50.000 euro”, aldus een woordvoerster. Tot nu toe is voor 500.000 euro aan zout gestrooid.

De provincie Friesland heeft al 585.000 euro uitgegeven aan zout. Het zout wordt steeds mondjesmaat aangeleverd, zodat er telkens een voorraad voor 48 uur is. „Er zijn in Friesland nog geen beperkingen in het strooiregime”, zegt een woordvoerder van de provincie. De schade aan de wegen is nog niet geïnventariseerd.

In de provincie Utrecht is sinds het invallen van het winterweer voor 132.000 euro aan zout gestrooid. Voor reparaties aan het wegdek, als gevolg van weerschade, moest de provincie tot dusver 88.000 euro uittrekken. „Dat is meer dan vorige winters”, aldus een woordvoerster.

Provincies als Zeeland, Gelderland en Overijssel kunnen nog geen bedragen noemen. Duidelijk is wel dat ook zij meer zout hebben gebruikt dan voorgaande jaren. Hetzelfde geldt voor veel gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor hun eigen wegennet.

Rijkswaterstaat, dat maximaal 500 strooiwagens kan inzetten voor de bestrijding van gladheid op de snelwegen, heeft dit jaar een recordhoeveelheid zout gestrooid: 157.000 ton tegenover 124.000 ton in de winter van 2005-2006. Over extra kosten kan een woordvoerder weinig zeggen. „Een gemiddelde winter kost ons 17 miljoen euro. Dat bedrag zal dit jaar ongetwijfeld hoger zijn.”

In verband met gladheid reden de bussen van vervoersmaatschappij Veolia vanochtend niet op de Veluwe. Voor sommige scholen leidde dat tot uitval van de lessen. „Onze leerlingen hebben vrij. De Veluwe was vanmorgen spekglad”, aldus een woordvoerder van de reformatorische Jacobus Fruytierscholengemeenschap in Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer