„Opstappen Meijboom onvermijdelijk”
Het opstappen van de Rotterdamse korpschef Meijboom was „onvermijdelijk”, aldus korpsbeheerder en burgemeester van Rotterdam Aboutaleb. „Meijboom is niet de juiste man om de toekomst van het korps vorm te geven.”
De afgelopen dagen sprak het regionaal college, met daarin de burgemeesters uit de regio Rotterdam-Rijnmond, indringend met Meijboom. De korpschef bleek onvoldoende gesteund te worden.Naar aanleiding van het rapport van Crisis Onderzoeksteam (COT) over de strandrellen bij Hoek van Holland had Aboutaleb Meijboom opdracht gegeven na te gaan wat er in het korps moest gebeuren om orde op zaken te stellen.
Aboutaleb putte zich maandagavond uit om het vertrek van Meijboom los te koppelen van het COT-rapport. „De korpschef heeft zelf geconstateerd niet de man te zijn om alle maatregelen die binnen het korps nodig zijn door te voeren”, aldus Aboutaleb. Meijboom blijft nog wel een halfjaar aan om de lopende zaken binnen het korps te behartigen.
De Rotterdamse politiek reageert eensgezind met begrip op de stap van Meijboom. PvdA-fractievoorzitter Van Heemst noemt het vertrek van de korpschef pijnlijk, maar onvermijdelijk. „Ik verwachtte deze uitkomst wel. Alleen het moment van dit besluit is onverwacht.”
Ook VVD-fractievoorzitter Baljeu heeft begrip en waardering voor het opstappen van Meijboom. „We moeten niet vergeten dat hij veel goeds heeft gedaan voor de stad. Maar voor de lange termijn is het voor het korps beter om onder nieuwe leiding een nieuwe koers te varen.”
Leefbaar Rotterdamvoorman Pastors meent dat het ontslag van Meijboom te lang op zich heeft laten wachten. Het feit dat de korpschef nog een halfjaar mag aanblijven tot er een opvolger is, getuigt volgens hem van weinig daadkracht. „Ook Aboutaleb moet opstappen. De rode kaart die wij hem hebben gegeven ligt er nog steeds. Je bent er niet klaar mee om een paar pionnen te offeren en zelf te blijven zitten.”
Van ChristenUnie/SGP-fractievoorzitter Oosterhoff had Meijboom niet weg gehoeven. „Door iemand weg te sturen of te laten opstappen los je problemen niet op. Het lerend effect voor een organisatie is groter als de verantwoordelijken op hun post blijven. Wat er nu gebeurt is symboolpolitiek.”
Korpsleider begon als gewone agent
ROTTERDAM – Hij begon als agent in het Westland en de Krimpenerwaard. Daarna klom de nu vertrekkende korpschef Meijboom via de politieregio’s Gelderland-Zuid en Twente op tot korpschef van Rotterdam-Rijnmond.
Meijboom werd geboren op 25 oktober 1951 in Schiedam. Bekenden omschrijven hem als een ‘politiedier’. Meijboom noemde zijn vak een van zijn hobby’s, naast filosofie en beeldende kunst.
In zijn Rotterdamse periode beleefde Meijboom roerige tijden. Onder aanvoering van Leefbaar Rotterdam werd veiligheid –met meer blauw op straat– een speerpunt.
Het beleid leek zijn vruchten af te werpen. Het aantal moorden in de stad nam in de loop der jaren af.
Toch was er ook kritiek. Bijvoorbeeld in 2006, toen 800 mensen rond de voetbalwedstrijd Feyenoord-Ajax werden aangehouden. De arrestanten, onder wie vrouwen, kinderen en ouderen, werden urenlang zonder eten, drinken en toiletten vastgezet.
Twee jaar later kwam de korpsleiding in het nauw toen bleek dat een hoge politiefunctionaris jarenlang voor de Marokkaanse geheime dienst had gespioneerd. Het leidde zelfs tot een diplomatieke rel tussen Nederland en Marokko.
De genadeklap kwam toen een strandfeest in Hoek van Holland uit de hand liep. Dat wordt Meijboom aangerekend.