Rechtse politicus wil politiebescherming
De Utrechtse politicus Vreeswijk wil politiebescherming. Hij is bang om mikpunt te worden van de „toenemende sociale onrust” in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, zo meldde hij vrijdag.
Vreeswijk wil campagne voeren voor zijn politieke partij, Partij Vrij Utrecht (PVU), maar het voormalige lid van de Centrumdemocraten is bang dat dat zonder politiebescherming niet mogelijk is. „Door de recessie en de toenemende sociale onrust lopen de spanningen op tijdens debatten. Mensen zoeken een mikpunt, ik ben er daar een van”, aldus Vreeswijk. De rechtse politicus heeft burgemeester Wolfsen in een brief om politiebescherming gevraagd.Het stadhuis in Almere wordt in de aanloop naar de verkiezingen en tijdens de verkiezingsavond op 3 maart beveiligd. Dat zei een woordvoerster van de gemeente vrijdag. „Tot nu toe hadden we in het stadhuis alleen bodepersoneel. Nu is daar een aantal beveiligers aan toegevoegd.” Volgens de gemeente heeft de beveiliging niet te maken met de deelname van de PVV aan de verkiezingen. PVV-leider Wilders pendelt op 3 maart tussen Almere en Den Haag. Zijn partij doet in beide steden mee aan de verkiezingen.
Inwoners van Rhenen maken zich zorgen over de inbraken en vernielingen in de gemeente. De cijfers van de politie wijzen niet op een toename, maar in de beleving van inwoners is dat wel het geval. Dat bleek vorige week tijdens een door de SGP georganiseerde debatavond over veiligheid in de woonomgeving. In restaurant Cunera klonk ook de oproep om jongeren meer discipline bij te brengen. „Het moet maar eens afgelopen zijn met de alles-moet-kunnenmentaliteit”, aldus een Rhenenaar. Een SGP’er opperde het idee om de sociale dienstplicht in te voeren. „Dan hebben de jongeren wat te doen en worden zij gevormd.” De SGP-kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen zegden toe dit punt te zullen bestuderen.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft vrijdag een website gepresenteerd met daarop informatie over de verkiezingen (vng.nl/verkiezingen). Op de website staat onder andere hoe het werkt om met het rode potlood te stemmen. De organisatie zette de site al eerder online, maar gaf daar alleen onder haar leden ruchtbaarheid aan. Ook bij andere mensen leefden echter vragen.
D66 in de gemeente Haarlemmermeer wil dat er een speciale wethouder komt voor feesten en partijen. Volgens D66-kandidaat Van der Linden is er op het gebied van gezelligheid en uitgaan in Haarlemmermeer nog veel te verbeteren, zo werd vrijdag bekendgemaakt.
Netwerksites als Hyves, Facebook en Twitter zijn populair, met name onder jongeren en jongvolwassenen. Desondanks zijn gemeenten terughoudend in het gebruik ervan om onder anderen jongeren die voor het eerst gaan stemmen, naar de stembussen te krijgen. Dat bleek zaterdag uit een rondgang van het ANP langs gemeenten. Gemeenten hebben de indruk dat de kosten niet opwegen tegen de baten.
De Friese Nationale Partij in de gemeente Smallingerland is boos omdat de stemwijzer voor de gemeente niet Friestalig is. Volgens lijsttrekker Oosterhof getuigt dit van „een gebrek aan respect voor Friestaligen”, zo zei hij donderdag Andere gemeenten hebben volgens de lijsttrekker wel een tweetalige stemwijzer. De gemeenteraad besloot onlangs een stemwijzer te maken. Volgens Oosterhof leek het er in de voorbereidingen op dat de stemwijzer in twee talen op internet zou verschijnen. „Maar blijkbaar zijn er partijen die moeite hebben met een Friese stemwijzer.”