Lokaal bestuur kent ware gezicht prostitutie
Terwijl kabinet en Raad van State twisten over de aanpak van misstanden in de prostitutiesecter, nemen gemeenten steeds vaker zelf het initiatief om mensenhandel en criminele activiteiten bij seksbedrijven tegen te gaan.
Twee weken geleden was het de Amsterdamse wethouder Asscher die het spits afbeet. Hij bepleitte onder meer een verhoging van de minimumleeftijd naar 23 jaar voor prostituees.Al langer loopt de hoofdstad voorop bij het nemen van maatregelen tegen de prostitutiesector. Bekendste ‘slachtoffer’ daarvan werd het hoofdstedelijke luxebordeel Yab Yum. Dat moest sluiten wegens malversaties met criminele gelden.
Beproefd middel is het gebruik van de wet Bibob. Daarmee kunnen overheden, zoals gemeenten, de achtergrond van een bedrijf of persoon onderzoeken bij het afgeven van een vergunning, het verlenen van een subsidie of bij het gunnen van een overheidsopdracht.
De Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur, zoals het instrument voluit heet, is populair bij steden met drugs- en prostitutiepanden. Vaak blijken exploitanten van die gebouwen criminele relaties te hebben. In de hoofdstad leidde dat tot tientallen sluitingen van drugs- en sekspanden.
Dat de wet Bibob niet alle problemen oplost, blijkt uit de noodzaak voor het wetsvoorstel Regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche van de ministers Ter Horst (Binnenlandse Zaken) en Hirsch Ballin (Justitie). Zij willen onder meer prostituees registreren om betere hulpverlening mogelijk te maken. De Raad van State oordeelde twee maanden geleden echter uiterst kritisch over het wetsvoorstel. Het zou onvoldoende bijdragen aan de bestrijding van vrouwenhandel, gedwongen prostitutie en prostitutie van minderjarigen.
Veel gemeenten zijn de wetgever al voor. In Utrecht kondigde burgemeester Wolfsen gisteren maatregelen aan tegen de „structurele mensenhandel” in het raamprostitutiegebied van de domstad. Groningen, Den Haag en Leeuwarden dwongen eerder een plan van aanpak af.
Burgemeesters en Wethouders van grotere steden lijken daarmee meer dan het Rijk alle registers open te trekken als het gaat om het tegengaan van criminaliteit in de prostitutiesector. Hier en daar is al sprake van een verplichte registratie van publieke vrouwen en een nachtsluiting van sekshuizen.
Het is opvallend, zo constateerde het EO-radioprogramma Dit is de Dag dinsdag, dat PvdA-politici daarbij het voortouw lijken te nemen. Burgemeester Rehwinkel van Groningen signaleert een omslag in het denken over prostitutie en criminaliteit in zijn partij.
In de Tweede Kamer is ondertussen nog steeds een meerderheid van SP, VVD, GroenLinks, D66 en de PvdA die wil dat het mogelijk blijft dat jonge vrouwen vanaf 18 jaar al actief zijn als prostituee.
Dat het rijksbeleid daarmee achterloopt bij wat er aan de hand is in de prostitutiesector, werd misschien nog wel het meest kernachtig verwoord door wethouder Asscher, tijdens de presentatie van ‘zijn’ maatregelen twee weken geleden: „We hebben veel te lang te weinig gedaan aan misstanden.”