Zwarte lijst van gemeenten zonder goed rampenplan
Gemeenten die begin volgend jaar nog geen adequaat rampenplan hebben, komen op een zwarte lijst te staan. Dat heeft staatssecretaris De Vries (Binnenlandse Zaken) woensdag aangekondigd in een debat met de Tweede Kamer over de afwikkeling van de vuurwerkramp in Enschede.
„Er is geen enkele rechtvaardiging voor gemeenten nu nog geen rampenplan te hebben", aldus De Vries. PvdA, VVD, D66 en het CDA vinden het „absurd" dat veel gemeenten nog steeds niet over een geactualiseerd rampenplan beschikken. Volgens hen zou het gaan om 200 gemeenten. Ook zou er veel te weinig geoefend worden. De Vries beschikt eind januari over gedetailleerde cijfers.
De staatssecretaris verwacht dat gemeenten na openbaarmaking van de zwarte lijst snel actie zullen ondernemen. „Ze hebben dan echt iets uit te leggen aan de burgers en de gemeenteraad." Ook wil hij een betere informatievoorziening aan burgers over wat ze moeten doen bij een ramp. Met de rampensirene zou weer vaker dan een keer per jaar moeten worden geoefend.
De Tweede Kamer riep minister De Vries (Binnenlandse Zaken) op haast te maken met de financiële tegemoetkoming aan slachtoffers van de vuurwerkramp die tussen wal en schip dreigen te vallen. Volgens De Vries is voor tweederde van de 119 zogenoemde schrijnende gevallen een regeling getroffen. De Tweede Kamer betwijfelt dat.
Alle fracties bekritiseerden de trage afhandeling van de gevolgen van de ramp. Er liggen inmiddels stapels onderzoeken en actieplannen, maar de resultaten mogen niet jaren op zich laten wachten, vindt de Tweede Kamer. De afhandeling lijkt te verzanden in de alledaagse bureaucratie, stellen de partijen. Die willen daarom dat allerlei regels soepel worden toegepast en zonodig worden genegeerd. De Vries vroeg begrip. „Er komt verschrikkelijk veel op de mensen af. U moet de mensen die keihard aan het werk zijn, geen bureaucratie verwijten."