Binnenland

Veenendaal tast diep in buidel

De gemeente Veenendaal is wellicht 17,5 miljoen euro kwijt aan de fraudezaak bij de stichting Freule Lauta van Aysma. Via een rechtszaak wil het college echter voorkomen dat het zover komt. Wel wordt alvast zo’n 9 miljoen euro betaald om hoge boeterentes te voorkomen.

Van onze correspondent
11 March 2003 08:58Gewijzigd op 14 November 2020 00:11

Veenendaal stond borg voor een lening die de bejaardenstichting in 1980 afsloot bij de Nederlandse Waterschapsbank en een lening bij de Bank Nederlandse Gemeenten van 13 miljoen euro. Met dat geld is gespeculeerd in Amerika. Daar is het spoorloos verdwenen.

Het college van Veenendaal schrijft nu in een brief aan de gemeenteraad de aansprakelijkheid voor de lening bij de Nederlandse Waterschapsbank niet te erkennen. Ze gaat de borgstelling juridisch bestrijden. Als de gemeente een rechtszaak begint, verhoogt de Waterschapsbank de boeterente echter van 5 naar ruim 15 procent. Dat gaat dan ruim 600.000 euro kosten. De totale schuld bij de Waterschapsbank komt dan op bijna 11 miljoen euro te staan.

Als de gemeente de zaak wint, kan ze ongeveer 10 miljoen euro terugkrijgen van de bank. Verliest de gemeente de zaak, dan staat Veenendaal voor ruim 24 miljoen euro in de schuld. Dat is de som van de verschuldigde lening bij de Waterschapsbank van 10 miljoen euro plus boeterente en het geleende bedrag bij de Bank Nederlandse Gemeenten. Het totaalbedrag kan worden verminderd met ruim 6 miljoen euro hypotheekrecht, maar er blijft dan nog altijd een schuld van meer dan 17,5 miljoen euro openstaan.

Het college stelt de gemeenteraad voor een rechtszaak te beginnen. De raad buigt zich hier donderdag over. In afwachting van de rechtszaak betaalt de gemeente alvast het verschuldigde bedrag terug. Daardoor hoeft Veenendaal op dit moment geen rente meer te betalen over het bedrag.

Veenendaal heeft het Amsterdamse advocatenkantoor Houthoff Buruma in de arm genomen. Het college schrijft aan de raad dat er bij de rechtbank in Utrecht een verzoek is ingediend om een voorlopig getuigenverhoor te starten. Een aantal personen zal onder ede worden gehoord.

Het college wil dat de Freule-stichting ook huuropbrengsten van de bejaardenflat overdraagt aan de gemeente. Maar volgens b en w is het interim-bestuur van de stichting hierop tegen. De gemeente wil ook een gedelegeerd bestuurder in het stichtingsbestuur. Dit is juridisch nog niet haalbaar, maar het bestuur wil hier eventueel de statuten voor wijzigen. Veenendaal wil ook dat de stichting een bedrijfsrecherchebureau inschakelt en aangifte doet van strafbare feiten.

De gemeente heeft momenteel de zaak bij het openbaar ministerie (OM) liggen. Het OM bekijkt of er strafrechterlijke aanknopingspunten zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer