OM hard onderuit in grote drugszaak
BREDA (ANP) – De rechtbank in Breda heeft woensdag het Openbaar Ministerie hard afgestraft in een omvangrijke drugszaak. De rechters verklaarden het OM niet–ontvankelijk, omdat bij het onderzoek betrokken rechercheurs hebben geknoeid met de bekentenis van een van de verdachten. Het OM laat de gang van zaken onderzoeken door de rijksrecherche, aldus een woordvoerster.
Door de beslissing van de rechtbank gaan alle acht verdachten in de zaak vrijuit. Zwaartepunt van de verdenkingen tegen hen vormde de uitvoer van grote partijen heroïne naar Engeland. Rechercheurs van de regiopolitie Midden en West–Brabant hebben het onderzoek verricht.In het vonnis, waarin ongezouten kritiek wordt geuit op de werkwijze van de politie, hekelt de rechtbank dat ook de teamleiding van de recherche de betrouwbaarheid van het onderzoek op het spel heeft gezet. „Bijzonder kwalijk”, aldus de rechtbank.
De betrokken rechercheurs hebben een verklaring van de verdachte „dusdanig aangepast, gewijzigd en aangevuld, dat er van deze oorspronkelijke verklaring weinig meer is overgebleven”, stelt de rechtbank vast. Het „knip– en plakwerk” is vervolgens onder de pet gehouden en kwam pas tijdens verhoren van de rechercheurs bij de rechter–commissaris aan het licht. In die verhoren heeft de rechter–commissaris ten aanzien van een van hen aangegeven ernstig te twijfelen aan de betrouwbaarheid van diens verklaringen.
Al met al heeft de politie volgens de rechtbank de rechten van de verdachte met voeten getreden. De „bekentenis” van de verdachte vormde een essentieel onderdeel van het totale onderzoek, aldus de rechtbank. Het gerommel ermee heeft de verklaring en daarmee het hele onderzoek dusdanig „besmet” dat de rechtbank zich genoodzaakt zag de strafvervolging van alle acht verdachten ongeldig te verklaren.
Twee weken geleden stelde het OM zich nog op het standpunt dat de zaak niet hopeloos verloren was was en dat de bekentenis „ in essentie” als bewijs gebruikt kon worden. De „onzorgvuldige gang van zaken” rond het verhoor van de verdachte gaf het OM wel aanleiding tot een „indringend gesprek” met de politieleiding. Het is nog onduidelijk of en zo ja welke stappen er tegen de betrokken rechercheurs worden ondernomen.