Binnenland

Groeiende twijfel aan bekentenis Ina Post

DEN BOSCH (ANP) - Over de bekentenis van bejaardenverzorgster Ina Post over haar betrokkenheid bij de dood van een oude inwoonster van een verzorgingshuis in Leidschendam in 1986, zijn vrijdag nieuwe vragen ontstaan. Behalve onduidelijkheid over het tijdstip van overlijden, wat reden vormde om de zaak te heropenen, wees een forensisch patholoog vrijdag op zware verwondingen in de nek van het slachtoffer. Die kunnen ’onwaarschijnlijk’ zijn veroorzaakt door wurging met een snoer op de wijze zoals Post bekende.

22 January 2010 16:28Gewijzigd op 14 November 2020 09:40
Ina Post. Foto ANP
Ina Post. Foto ANP

Ook kan de NFI-deskundige moeilijk geloven dat de veroordeelde Post de hoogbejaarde vrouw door de kamer heeft gesleept, zoals ze heeft verklaard.De inmiddels 53-jarige Ina Post werd in 1987 veroordeeld tot zes jaar celstraf voor doodslag en voor het vervalsen van twee kascheques van het slachtoffer. Haar zaak werd vorig jaar op advies van de zogenoemde twijfelcommissie CEAS door de Hoge Raad heropend.

De NFI-deskundige herhaalde vrijdag dat het slachtoffer mogelijk eerder is gestorven dan Post bekende. Hij benadrukte dat vele omstandigheden van invloed zijn op een schatting van dat moment.

Post zegt dat ze haar bekentenissen in september 1986 onder druk heeft afgelegd. Sindsdien ontkent ze haar betrokkenheid. „Ik bén onschuldig”, benadrukte ze vrijdag tegenover het gerechtshof in Den Bosch. Voor grote druk tijdens haar verhoren is tot dusver nagenoeg geen bewijs gevonden.

Het gerechtshof deed vrijdag nog geen uitspraak over de vele wensen van de advocaat-generaal en van advocaat Geert-Jan Knoops. Vaststaat dat beide partijen een uitgebreide herhaling van het onderzoek wensen. Als het aan justitie ligt moeten de zeven rechercheurs die Post destijds hebben verhoord, twee betrokken officieren van justitie en de dienstdoende arts voor uitleg op zitting verschijnen. Ook wil de advocaat-generaal de veroordeelde Post opnieuw laten verklaren. Knoops hoopt dat de vertrouwelijke interviews van de CEAS met de politiemensen op tafel komen.

Het hof beslist vrijdag 29 januari over de verzoeken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer