Helderse corporatie wil uit bestel stappen
Woningstichting Den Helder wil uit het bestel van woningcorporaties stappen en verdergaan als privaat bedrijf. Zij heeft dat gisteren aan minister Van der Laan voor Wonen en Wijken laten weten. Als hij niet akkoord gaat, stapt de stichting naar de rechter.
De corporatie meldt dat zij door meerdere maatregelen van het kabinet hard in de portemonnee is getroffen. Zo moeten corporaties sinds enkele jaren vennootschapsbelasting en een heffing voor het fonds voor de zogeheten Vogelaarwijken (achterstandswijken) betalen. De stichting stelt dat haar budget voor investeringen hierdoor is gehalveerd.Door de hap uit het budget loopt de bouw van verpleeghuizen en scholen volgens de woningcorporatie vertraging op en in sommige gevallen kan die helemaal niet meer doorgaan, aldus de woningstichting. Ook ontbreekt het de stichting naar eigen zeggen aan geld om de vervallen panden in de binnenstad van Den Helder op te kopen en te renoveren. Algemeen directeur Seegers: „In Den Haag bestaat kennelijk het beeld van een schatrijke corporatiesector waar het geld tegen de plinten klotst.” Volgens Seegers is dat echter ver bezijden de waarheid. „Een virtueel beeld dat nodig bijstelling behoeft.”
Door verder te gaan als commercieel bedrijf denkt Woningstichting Den Helder meer financiële ruimte te krijgen. Zo wordt het mogelijk meer aftrekposten op te geven bij de Belastingdienst en vervalt de gewraakte Vogelaarheffing. De corporatie wil als privaat bedrijf wel blijven voldoen aan haar taak om de sociale huisvesting te verzorgen.
Woningstichting Den Helder is al langer van plan uit het bestel te stappen. Gesprekken daarover met het kabinet leverden echter niets op.
Woningstichting Den Helder staat overigens niet alleen in haar verlangen uit het bestel te stappen. Woningcorporatie De Veste uit Ommen wil al langere tijd verder als privaat bedrijf. Maar ook De Veste kreeg nul op het rekest bij de regering. In de rechtszaak hierover volgt morgen uitspraak van de rechter.