Binnenland

CPB: Marktwerking levert half miljard op

DEN HAAG (ANP) – Het besluit ziekenhuizen vanaf 2011 voor de helft van hun behandelingen te laten onderhandelen over de prijs met zorgverzekeraars, levert in de zorg over een aantal jaren een bezuiniging op van een half miljard euro.

19 January 2010 13:15Gewijzigd op 14 November 2020 09:38
Foto: Interieur van het Orbis Medisch en Zorgconcern in Sittard-Geleen. Foto ANP
Foto: Interieur van het Orbis Medisch en Zorgconcern in Sittard-Geleen. Foto ANP

Dat blijkt uit berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) die minister Klink (Volksgezondheid) dinsdag heeft bekendgemaakt. In Den Haag presenteerde hij de uitwerking van de plannen voor meer marktwerking in de zorg. Waar ziekenhuizen nu nog met een vast budget werken, worden ze straks afgerekend op het aantal behandelingen dat ze uitvoeren. Nu bestaan er nog voor 34 procent van de behandeling vrije prijzen; vanaf volgend jaar gelden die voor de helft.Als tenminste de laatste evaluatie van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dit voorjaar positief uitvalt, stelde Klink. Voor 1 april wil hij na overleg met de Tweede Kamer beslissen of ziekenhuizen over de helft van de behandelingen gaan onderhandelen met zorgverzekeraars. Dat gebeurt nu al bij liesbreuken en heupoperaties; het rijtje wordt uitgebreid met nierstenen, COPD en ingrepen aan de prostaat. Het kabinet hakt uiterlijk in oktober de knoop door over de invoering van de prestatiebekostiging.

Ziekenhuizen krijgen te maken met een tijdelijke begrenzing van hun omzet. Deels worden omzetdalingen gecompenseerd, stijgende omzetten worden deels afgeroomd. Klink wil niet dat ziekenhuizen plotseling met abrupte financiële gevolgen worden geconfronteerd. Hij wil dan ook zeker een jaar een budgetgarantie voor de ziekenhuizen die overschakelen naar de nieuwe situatie en te maken krijgen ’omzetschommelingen’. Ook wordt bezien hoe overschrijdingen voor medisch specialisten uit te bannen. Daarbij wordt bekeken of specialisten voortaan in loondienst kunnen komen.

Klink is optimistisch over de koerswijziging omdat de eerste resultaten tot nu toe aangeven dat de zorg verbetert en wachtlijsten afnemen. Ook het CPB is nu positief. „Als we niets doen staan we straks voor een massaal probleem", aldus de minister. Hij voorziet dat in 2020 een deel van de zorg niet meer op de huidige manier kan worden geleverd. Er zijn 400.000 mensen nodig in de zorg, maar door de vergrijzing werken minder mensen. Ook het aantal chronisch zieken neemt toe.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer