Binnenland

Groen licht Kampen voor bypass

De gemeenteraad van Kampen heeft maandagavond met nipte meerderheid ingestemd met de aanleg van een zijtak van de IJssel en de bouw van honderden woningen. Deze maand nog start een inspraakprocedure voor burgers over het plan.

Van onze correspondent
19 January 2010 09:00Gewijzigd op 14 November 2020 09:38

Binnen het 350 miljoen euro kostende plan gaat het om de aanleg van een hoogwatergeul –bypass genoemd–, dijken en sluizen, 1300 woningen en natuur- en recreatievoorzieningen. Bij de woningen worden 1100 ligplaatsen voor boten gerealiseerd.Over de bypass wordt al vier jaar verhit gedebatteerd in de gemeenteraad van Kampen. De noodzaak van de geul is omstreden nadat vorig jaar uit rapporten bleek dat het zuiden van de stad bij een dijkdoorbraak na aanleg ervan juist veel onveiliger wordt. Er zouden tot 290 dodelijke slachtoffers te betreuren zijn bij een dergelijk feit. De bouw van honderden woningen zou bovendien ten koste gaan van natuur rond de Zwartendijk.

De discussie over nut en noodzaak van de bypass is al gevoerd, zei A. Holtland, fractievoorzitter van Gemeente Belang Kampen. „Maar ik wil zeker weten dat Kampen hiermee veiliger wordt en of we de grote financiële risico’s wel kunnen dragen.”

Ook de fractie van de SGP plaatste vraagtekens bij de financiële haalbaarheid van de plannen. Volgens de partij wordt er een te rooskleurig beeld geschetst. „Wij denken dat dit een verliesgevend project is en dat het tekort wordt afgewenteld op de belastingbetaler”, zei SGP-raadslid W. van der Linde.

ChristenUniewethouder B. Boerman benadrukte dat de aanleg van de geul een verantwoordelijkheid van het Rijk is om in de toekomst bij hoogwater overstromingen te voorkomen. De bijdrage van de gemeente aan de bypass zal volgens hem maximaal 10 miljoen euro zijn.

Zestien raadsleden van coalitiepartijen ChristenUnie, CDA en PvdA stonden met hun steun aan het project lijnrecht tegenover de oppositiepartijen.

Opvallend was dat de PvdA verdeeld stemde. Dertien gemeenteraadsleden stemden tegen het plan.

Over de woningbouw bij de Zwartendijk werd gisteravond ook uitvoerig gesproken. De Werkgroep Zwartendijk, die zegt te opereren namens 9000 Kampenaren, voert al jaren intensief campagne tegen het verdwijnen van de omgeving van deze eeuwenoude dijk. Volgens de fracties van CDA en ChristenUnie zou er in 2003 en 2004 al uitvoerig gedebatteerd zijn over uitbreiding van de stad in de richting van de Zwartendijk.

De rijksoverheid heeft vooralsnog niet definitief gekozen voor een bypass. De geul is dan ook nog niet opgenomen in de landelijke plannen om het waterpeil in de rivieren te verlagen. Pas in 2011 beslist staatssecretaris Huizinga of ze definitief zal bijdragen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer