Leers struikelt over vakantiehuis Bulgarije
MAASTRICHT (ANP) – Burgemeester Gerd Leers van Maastricht heeft in de nacht van woensdag op donderdag zijn functie neergelegd. Hij kwam tot die stap omdat de meerderheid van de gemeenteraad geen vertrouwen meer in hem had. De burgervader zei dat hij verantwoordelijkheid had genomen in het belang van de stad.
Ondanks het opstappen van partijgenoot Leers blijft het CDA deel uitmaken van de coalitie met PvdA en GroenLinks. Dat zei fractievoorzitter Jim Janssen van het CDA na afloop van een extra raadsvergadering over de handelwijze van Leers bij de privéaankoop van een vakantiewoning in Bulgarije. CDA en PvdA hebben een jarenlange gezamenlijke bestuurstraditie in Maastricht.De burgemeester liet het bewust niet aankomen op een stemming over een motie van de coalitiepartijen PvdA en GroenLinks en oppositiepartij SP waarin een onwerkbare situatie werd geconstateerd. De motie had steun van een redelijke meerderheid in de raad. Collegepartij CDA steunde de burgemeester nog wel. „Het zou me spijten als politiek Maastricht zou splijten op de persoon van de burgemeester. Dat zou een prijs zijn die heel Bulgarije niet waard is", verwees hij naar de aankoop van de Bulgaarse vakantiewoning.
Leers liet in 2006 voor zichzelf in Bulgarije een vakantiehuis bouwen. Toen het een financiële strop werd, zou hij zijn ambt hebben gebruikt om de Bulgaarse autoriteiten te paaien. Het rapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) over de handelwijze van de burgemeester bij de aankoop van de vakantiewoning werd zaterdag openbaar. Daarin stond dat Leers de schijn van belangenverstrengeling op zich had geladen.
Voor de PvdA en GroenLinks was het van belang dat het imago van de burgemeester te veel schade had opgelopen. „Het gezag waarmee de functie van burgemeester uitgeoefend kan worden, is er niet meer", zei fractievoorzitter Manon Fokke van de PvdA. De SP vroeg de burgervader zelf op te stappen, wat hij uiteindelijk deed. Aan het begin van de raadsvergadering vroeg Leers nog om hem de kans te geven de ontstane imagoschade te herstellen. Bij zijn opstappen sprak hij de hoop uit dat de Maastrichtse politiek de rijen sluit en de aanstaande verkiezingsstrijd ingaat zonder nog woorden vuil te maken aan de affaire.