Binnenland

„Marokkaanse bende in Culemborg”

Een groep van vijftig Marokkaanse jongeren tussen de 15 en de 31 jaar is verantwoordelijk voor een groot deel van de criminaliteit in Culemborg.

Regioredactie
11 January 2010 11:10Gewijzigd op 14 November 2020 09:34

Dat blijkt uit een veiligheidsrapport van de gemeente Culemburg die zij in november publiceerde. Het rapport dateert derhalve van voor de rellen van oudejaarsnacht, waarin Marokkaanse en Molukse bewoners van Ter­weijde elkaar te lijf gingen.De overlastgevende jeugdgroep houdt zich bezig met woning- en auto-inbraken en bedreigingen. Door deze intimidatie doen de buurtbewoners steeds minder aangifte bij de politie, bang als ze zijn voor represailles. Deze bestaan onder meer uit beschadiging van auto’s van buurtbewoners. Ook maken zij bijna geen gebruik van de telefoonlijn Meld Misdaad Anoniem.

De criminele jeugdgroep is met name actief in Terweijde (de Staatsliedenbuurt) en in het weekend vaak ook in het centrum van Culemborg. De vijftig jongeren zijn afkomstig uit vijftien gezinnen en wonen in de Culemborgse wijken Terweijde en Achter de Poort. Zij bestaan uit 21 crimineel actieve jongeren en ongeveer 29 ‘rijzende sterren’. De gegevens stammen uit 2008 en 2009 en zijn afkomstig van de politie en de gemeente.

De Culemborgse politie stelt dat het conflict tussen de Marokkaanse en Molukse Culemborgsers complexer is dan een vete tussen enkele families, zoals bewoner Karim el Bardiai zaterdag in de Volkskrant suggereerde. Volgens El Bardiai ontstond het conflict in 2003 tussen twee mensen en had het nadien een sneeuwbaleffect.

In september vorig jaar escaleerde het conflict tussen beide etnische groepen. Volgens Farid Azarkan, voorzitter van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders en woordvoerder van de Culemborgse Marokkanen, had zowel de Marokkaanse als de Molukse gemeenschap de „lastpakken” toen tot de orde moeten roepen. Omdat dat niet gebeurde, gingen mensen „stomme dingen” doen.

Azarkan ontkent dat er sprake is van een etnisch conflict. Hij bepleit het aanstellen van contactpersonen van beide gemeenschappen, die conflicten in de kiem kunnen smoren.

De politie heeft zaterdagavond en in de daarop volgende nacht opnieuw twee personen aangehouden in Terweijde. Dat meldde de politie gisteren.

Eén persoon werd aangehouden wegens het bezit van een honkbalknuppel, de ander weigerde de wijk te verlaten toen de politie hem daartoe sommeerde. In de wijk gelden nog steeds een noodverordening en een samenscholingsverbod.

In verband met de gewelds­incidenten in Terweijde zijn nu in totaal negen personen aangehouden, meldt de recherche. Van hen zitten er nog vijf vast. Daarnaast zijn de afgelopen tijd nog eens tien personen aangehouden die zich niet aan de noodverordening hielden of vernielingen pleegden.

De politie gaat pas weg uit Terweijde als dat verantwoord is, zegt een politiewoordvoerster.

culemborg.nl voor de complete veiligheidsanalyse.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer