Binnenland

Leers geldt als daadkrachtig bestuurder

MAASTRICHT (ANP) – Het rapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) over de handelwijze van burgemeester Leers (CDA) bij de privéaankoop van een vakantiewoning in Bulgarije is zaterdag openbaar gemaakt. De conclusie: Leers heeft geen wettelijke voorschriften overtreden, maar wekte wel de schijn van belangenverstrengeling.

9 January 2010 15:49Gewijzigd op 14 November 2020 09:34

De 58–jarige Leers heeft een lange loopbaan achter de rug. Hij maakt naam als Kamerlid, maar verwerft vooral landelijke bekendheid door zijn burgemeesterschap van Maastricht, waar hij zich ontpopt als een stevige en integere bestuurder.Tussen 1990 en 2002 is Leers lid van Tweede Kamerfractie van het CDA. Leers staat onder meer aan de wieg van de parlementaire enquête bouwfraude en als lid van de vaste kamercommissie voor Verkeer en Waterstaat is hij intensief bezig met het NS–dossier.

In 2002 wordt de CDA–politicus burgemeester van Maastricht. Zijn no–nonsensebeleid zorgt voor botsingen met inwoners van de stad. Zo komt de burgemeester in 2003 in conflict met de supporters van MVV als hij besluit dat de plaatselijke trots geen cent subsidie van de gemeente meer krijgt. Bedreigingen zijn het gevolg. In een postsorteercentrum wordt een kogelbrief voor hem onderschept.

Ook haalt Leers veelvuldig het landelijke nieuws met zijn acties tegen woonwagenkamp de Vinkenslag. Hij wil zo snel mogelijk een eind aan het jarenlang toestaan van illegale praktijken zoals het kweken van hennep en het oprichten van bouwwerken zonder vergunning. In april 2004 escaleert het conflict als de woonwagenbewoners de A2 blokkeren. Leers laat de wegblokkade opruimen en stuurt de rekening naar de daders.

Minder in het oog springend, maar zeker zo kenmerkend is zijn strijd tegen het verkokerde ambtelijke apparaat. In strijd met het kabinetsbeleid van zijn eigen CDA spreekt Leers zich uit voor een ruimhartig pardon voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Eind 2004 wordt Leers in een enquête onder de burgers van verschillende steden verkozen tot beste burgemeester van Nederland.

De burgervader komt afgelopen jaren geregeld in het nieuws omdat hij het gedoogbeleid voor softdrugs aan de kaak stelt. Leers bepleit legale verbouw van wiet onder overheidstoezicht om criminelen buitenspel te zetten. Zijn roep om verandering is tot op heden vergeefs. Maastricht krijgt in 2009 wel 150.000 euro overheidssteun om de overlast door buitenlandse drugstoeristen tegen te gaan. Met de bijdrage wordt een proef uitgevoerd met een pasjessysteem.

Leers staat te boek als onkreukbaar. In oktober 2009 raakt hij echter in opspraak door zijn betrokkenheid bij een mislukt Bulgaars bouwproject. Het gaat om een huis aan de Zwarte Zee dat Leers op persoonlijke titel in 2006 voor 220.000 heeft gekocht. Als de bouwer de financiën niet rond krijgt, doet Leers aangifte tegen hem en de aandeelhouders, onder wie een Maastrichtse topambtenaar. Om de plaatselijke autoriteiten tot actie te bewegen, zou Leers daarbij zijn functie als burgemeester hebben misbruikt.

Om alle geruchten de kop in te drukken, vraagt Leers eind 2009 zelf om een onderzoek naar zijn integriteit. Hij hoopt daarmee aan te tonen dat hij zijn positie als eerste burger van Maastricht niet heeft gebruikt bij privé–aangelegenheden in Bulgarije. Leers kondigt aan op te stappen als blijkt dat hij fout heeft gehandeld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer