Verkoop zegeltjes AH terug op oude niveau
De trouwe klanten van Albert Heijn zijn over de Ahold-schok heen. Volgens een woordvoerder van de supermarktketen kopen klanten weer net zoveel zegels als voorheen.
Volgens de woordvoerder zijn er nog wel relatief veel mensen die hun zegelboekjes inleveren, „maar ook dat lijkt te normaliseren.” Het bedrijf benadrukt dat iedereen die zegels koopt ook daadwerkelijk zijn geld terugkrijgt. „Daarover zijn wettelijke afspraken gemaakt.”
Wel kan het volgens de zegsman voorkomen dat in sommige winkels het kasgeld tijdelijk op is. „We zorgen ervoor dat er niet teveel contant geld aanwezig is. Als dan veel mensen hun boekjes komen inleveren, kan het voor problemen zorgen.”
De top van Ahold heeft al zijn medewerkers opgeroepen geen enkel document te vernietigen, in verband met het onderzoek dat justitie in New York doet naar de gang van zaken bij het bedrijf. Het openbaar ministerie heeft al documenten opgevraagd. Ahold werkt volledig mee, zei een woordvoerster dinsdag.
Een speciaal onderdeel van het Amerikaanse openbaar ministerie in het zuidelijke district van New York, gespecialiseerd in witteboordencriminaliteit, voert het onderzoek uit naar mogelijke fraude bij Ahold. Het supermarktconcern meldde vorige week dat het op boekhoudkundige onregelmatigheden was gestuit bij zijn Amerikaanse dochter US Foodservice. Als gevolg daarvan komen de inkomsten over 2001 en 2002 zeker 500 miljoen dollar lager uit dan eerder gemeld.
Volgens de Britse zakenkrant Financial Times heeft de Amerikaanse justitie documenten opgevraagd die dateren vanaf 1999. De stukken hebben betrekking op bijna alle bedrijfsonderdelen van het supermarktconcern. Ahold kon echter dat aspect dinsdag niet bevestigen.
Ahold heeft recentelijk het OM in het zuidelijke district van New York op de hoogte gebracht van het gerommel in de boekhouding. Dat gebeurde voordat het bedrijf het schandaal publiekelijk bekendmaakte op 24 februari. Bij hetzelfde OM hebben een aantal Amerikaanse advocatenkantoren aanklachten ingediend tegen Ahold of de opgestapte topmannen C. van der Hoeven en M. Meurs.
Volgens een rapport van de forensische accountantfirma CFRA begon Ahold in 2000 „agressieve boekhoudmethoden” toe te passen, meldde de Financial Times dinsdag. Deze waren volgens Nederlandse boekhoudregels niet illegaal, maar de Amerikaanse regelgeving verbood ze wel, aldus het CFRA. Ahold probeerde de inkomsten op te poetsen, stelt de firma.