Binnenland

Tholen stemt in met komst windmolens

De gemeente Tholen is van plan zo’n vijftien windmolens met een ashoogte van 80 meter op vier locaties langs de Oosterschelde te plaatsen. Een meerderheid van de commissie gemeentelijke ontwikkeling stemde gisteravond in met de plannen.

Van onze correspondent
4 March 2003 08:36Gewijzigd op 14 November 2020 00:10

De natuurvereniging Tholen is tegen het project. Zij ziet de molens het liefst langs het Schelde-Rijnkanaal en op bedrijventerreinen.

Het rapport ”Tholen voor de wind” gaat uit van turbines op de Kop van Stavenisse, de Punt van Sint Philipsland, de Anna-Vosdijkpolder boven Sint-Annaland en de Gemaalweg bij Sint Maartensdijk. De natuurvereniging vindt deze keuze uit landschappelijk oogpunt verkeerd. „Met een wiekhoogte van 115 meter zullen de turbines zeer dominant zijn”, stelde G. Westerweel gisteravond. „De verspreiding van de molens over vier locaties zal bovendien voor een zeer breed horizoneffect zorgen. Het Nationaal Park Oosterschelde en de omliggende gebieden dienen juist een zo open mogelijk karakter te houden.”

Volgens de natuurvereniging is het verstandiger om eerst te discussiëren over het nieuwe bestemmingsplan buitengebied en om het nieuwe milieuplan van de gemeente Tholen vast te stellen. Beide plannen moeten als basis dienen voor de visie op windenergie, meent Westerweel.

Het Nationaal Park Oosterschelde moet nog advies over de plannen uitbrengen. De provincie zou inmiddels positief op de nota gereageerd hebben. Om de aanvragers van windmolens tegemoet te komen worden zogeheten artikel-19 procedures gevoerd. Daardoor kunnen de aanvragers, die vaak enkele jaren op groen licht van de gemeente moeten wachten, sneller aan de slag. „Een goede zaak”, vindt SGP-woordvoerder P. Hoek. „Als we wachten op het bestemmingsplan buitengebied duurt het voor deze ondernemers nog jaren voor ze tot plaatsing kunnen overgaan. Dat is onaanvaardbaar.”

De ChristenUnie pleit bij monde van A. Piet voor molens met een hoogte van maximaal 50 meter. Dat er dan ongeveer vijftig molens in totaal nodig zijn om de beoogde 22,5 MW energie op te wekken, neemt hij op de koop toe.

Volgens G. Hoek van de Vereniging Zeeuwind is het Schelde-Rijnkanaal helemaal geen optie vanwege de daar aanwezige bebouwing. De milieuregels zouden plaatsing van windmolens daarom niet toestaan. Ook wethouder K. Heijboer acht het kanaal als locatie onhaalbaar, omdat Rijkswaterstaat geen molens in de zeedijk toestaat en de bebouwing daar te dichtbij staat.

Alleen de fracties van PvdA en ABT gingen gisteravond niet akkoord met het collegevoorstel. J. Oudesluijs (PvdA) wil eerst de mogelijkheden van het Schelde-Rijnkanaal onderzocht zien. Hij heeft met name ernstige twijfels over de geschiktheid van de Gemaalweg. Ter plekke foerageren namelijk veel vogels. J. van ’t Hof (ABT) ziet de turbines het liefst komen op bestaande locaties.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer