Binnenland

Ruim 200 vroeggeboortes per jaar door roken

DELFT (ANP) – Roken tijdens de zwangerschap zorgt voor 220 vroeggeboortes per jaar. Bij een vroeggeboorte komt een baby voor de 28ste week van de zwangerschap ter wereld. Vrouwen die in verwachting zijn en niet van de sigaret af kunnen blijven, brengen ook vaker ondervoede baby’s ter wereld dan niet–rokers. In totaal worden er drieduizend ondervoede baby’s per jaar geboren. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek van TNO onder 15.000 moeders.

18 December 2009 12:11Gewijzigd op 14 November 2020 09:25

TNO onderzocht de moeders in opdracht van het ministerie van VWS en antirookorganisatie Stivoro. Rokende zwangere vrouwen stellen hun ongeboren baby’s ook aan andere risico’s bloot. Zo drinken ze gemiddeld twee keer zo vaak overmatig veel alcohol als zwangere vrouwen die niet roken. Ze kiezen bovendien minder vaak voor borstvoeding.Veel kinderen komen door de rookverslaving van hun moeder ter wereld met een viervoudige achterstand, aldus TNO–onderzoeker Ko van Wouwe. De baby’s zijn ondervoed, worden blootgesteld aan te veel alcohol, missen de voordelen van borstvoeding en komen te vroeg ter wereld.

In Nederland worden per jaar 180.000 baby’s geboren. Van die zwangerschappen monden er ongeveer 660 per jaar uit in vroeggeboortes. Hiervan wordt een derde veroorzaakt door roken. Eén op de tien moeders rookt tijdens de zwangerschap. De aanstaande moeders roken gemiddeld vijf peuken per dag.

Vorige week werd bekend dat baby’s van rokende moeders een grotere kans op hart– en vaatziekten en nierproblemen hebben op latere leeftijd. Volgens een onderzoekster van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam heeft roken bovendien invloed op de doorbloeding van de foetus. Nicotine verwijdt of vernauwt de bloedvaten in sommige weefsels. Rookt de vrouw meer dan tien sigaretten per dag dan worden de nieren van de baby kleiner, bij minder dan vijf worden ze juist groter. Volgens de onderzoekster zijn de gevolgen van roken tijdens de zwangerschap groter dan tot nu toe werd gedacht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer