Langer thuisblijven wonen
Bijna 600.000 mensen maakten in 2005 gebruik van zogeheten collectieve verpleging en verzorging. Twee derde van hen krijgt een vorm van thuiszorg en een derde woont in een verpleeg- of verzorgingshuis. Het aantal mensen dat gebruikmaakt van deze zorg stijgt naar verwachting met 1,2 procent per jaar. Twee reacties uit het veld.
J. W. D. Nijkamp, voorzitter van de raad van bestuur van RST Zorgverleners, verwacht dat de thuiszorg in de toekomst verder zal groeien. „Er komt een generatie aan die langer thuis wil blijven wonen. De afgelopen jaren is deze toename ook al te zien geweest.”Volgens Nijkamp kiezen mensen steeds selectiever welke zorg ze willen. Dat is ook te zien aan de verzekeringen die worden afgesloten. „Mensen verzekeren wat ze denken nodig te hebben.” Door de toenemende vraag naar thuiszorg is er ook meer personeel nodig. Nu al kampt de zorg met tekorten aan goed gekwalificeerd personeel. „Door de economische crisis zijn er wel meer mensen die voor zorg of onderwijs kiezen, omdat dat stabiele sectoren zijn. Maar ik maak me wel zorgen over het personeelsaanbod in de toekomst.”
Extra taken neerleggen bij mantelzorgers ziet Nijkamp niet als de juiste oplossing. „Mantelzorgers zijn nu al vaak overbelast. Die kun je niet onbeperkt inzetten.” Volgens Nijkamp worden hulpbehoevenden wel steeds vaker in units achter het huis van een familielid verzorgd. Hij noemt dat een positieve ontwikkeling. „Het is goed als mensen, net als vroeger, meer thuis voor elkaar gaan zorgen.”
A. J. Roggeveen, directeur van verpleeghuis Norschoten in Barneveld, ziet de zorgbehoefte flink toenemen. „Nu al hebben we een wachtlijst van 130 tot 150 cliënten. We bouwen erbij wat we kunnen. In 2007 kregen we een nieuw verpleeghuis. Dat zat binnen de kortste keren vol met nieuwe bewoners.”
De toename van het aantal alleenstaanden verandert de sfeer in Norschoten, vindt Roggeveen. „We mikken steeds meer op eenpersoonskamers. Cliënten kunnen hun eigen spulletjes meenemen en hun eigen huiselijke sfeer creëren.”
Dat het gemiddelde opleidingsniveau van de verpleeghuisbewoner volgens het SCP zal stijgen, heeft gevolgen voor het activiteitenaanbod. Volgens Roggeveen biedt zijn instelling nu al voor een bepaalde groep bewoners de mogelijkheid met computers te werken. „Dat zal alleen maar meer worden, al hebben we in het verpleeghuis natuurlijk ook te maken met dementerenden van wie het intelligentieniveau van een heel andere orde is.”