Vluchtelingen Assen willen niet weg
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zet bewoners van vijf eenheden van aanvullende vluchtelingenopvang (avo) in Assen onder druk om hun huisvesting te verlaten. In het avo in Groenekan mogen COA-medewerkers om diezelfde reden het terrein niet meer op.
De beschuldiging dat de bijna 200 asielzoekers in Assen onder druk worden gezet, kwam donderdagmiddag van hun advocaat tijdens een kort geding tegen het COA. De asielzoekers willen voorkomen dat de eenheden eerder dichtgaan dan de geplande datum van 23 mei. Het COA, dat om financiële redenen bezig is kleinere centra te sluiten, wil dat de bewoners eerder verhuizen.
Ongeveer vijftig bewoners van avo’s woonden het geding bij. Volgens hun advocaat, I. Zuidhoek, houdt het COA er een intimiderende werkwijze op na. „Mensen moeten op een briefje kijken of zij degenen zijn die binnen 48 uur moeten vertrekken”, hield zij de rechter voor.
Zuidhoek stelde dat verscheidene asielzoekers door de „extreem korte termijn” in de problemen komen. Het gaat hierbij volgens haar om mensen die een medische behandeling ondergaan in Assen en kinderen die er naar school gaan. De kinderen moeten halverwege het schooljaar van school verwisselen, terwijl sommigen in hun examenjaar zitten. Zuidhoek: „Het COA houdt geen rekening met de belangen van bewoners. Dat is ongepast voor een openbaar bestuursorgaan. Mensen worden door het COA bang gemaakt en weggepest. In een van de avo’s is het water afgesloten.”
De meeste asielzoekers die het kort geding hebben aangespannen, zijn de afgelopen tijd al verhuisd, maar willen alsnog terug naar de avo’s om daar tot de vastgestelde sluitingsdatum te blijven wonen.
De advocaat van het COA, A. de Jonge, ontkent dat de organisatie onzorgvuldig met de asielzoekers omspringt. „Ze wisten in november dat ze hier in mei weg moeten. En wie niet voor mei wil vertrekken, kan de beslissing van het COA voor de bestuursrechter aanvechten. In afwachting van de beslissing van de rechter kunnen de asielzoekers in de Asser avo’s blijven.”
De advocaat van het COA hield de rechter voor dat van de 280 bewoners van de Asser avo’s er inmiddels 210 zijn vertrokken. „Van de overige zeventig hebben er 35 aangegeven dat ze geen gehoor zullen geven aan de oproep om te vertrekken. Zij kunnen naar de bestuursrechter stappen.” De rechter doet op donderdag 6 maart uitspraak.
Ondertussen is het avo Beukenburg in Groenekan verboden terrein voor het COA. Het COA wil het centrum sluiten en is deze week begonnen met de ontruiming. De 160 bewoners moeten naar andere centra in de regio Utrecht. De beheerder wil hier niet meer aan meewerken. Het onverwachte besluit zorgde voor veel onrust bij zowel de asielzoekers als de plaatselijke bevolking.
Woensdag werden de bussen voor het transport niet toegelaten op het terrein. Druppel die de emmer deed overlopen, was volgens beheerder T. Lomans een medewerker van het COA die een medewerker van het centrum zou zijn aangevlogen.
Op Ameland is vol ongeloof, maar wel bijzonder opgelucht gereageerd op de nieuwste beslissing van het COA. Dat maakte donderdagmiddag bekend dat alle 56 asielzoekers tot de zomervakantie op het eiland mogen blijven.
K. Sakiyan, woordvoerder van de vluchtelingen, wist niet wat hem overkwam toen hij het nieuws hoorde. „We hebben het COA een lesje geleerd. Al mijn boosheid is nu weg. Ik had dit nooit verwacht. De mensen staan hier te springen en te huilen. We gaan nu proberen de mensen uit Kollum weer naar Ameland te krijgen.”
Burgemeester P. Verhoeven is dik tevreden. „Ik heb respect voor de mensen van het COA. We gaan vanavond groot feest vieren bij het azc en dat is nu ook het enige wat ik wil.” COA-directeur G. Wouters heeft Verhoeven laten weten dat hij uiteindelijk coulant wilde zijn naar de groep vluchtelingen op Ameland.
Wouters heeft volgens Verhoeven wel nadrukkelijk aangegeven dat van deze beslissing geen precedentwerking uitgaat. Het COA neemt de volledige verantwoordelijkheid voor de asielzoekers en neemt ook alle kosten op zich.