’Doodencel 601’ wordt monument
DEN HAAG (ANP) – Den Haag heeft de procedure in gang gezet om de ’Doodencel 601’ op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. Dat heeft de gemeente donderdag bekendgemaakt.
De cel behoort tot het complex waarin tijdens de Tweede Wereldoorlog ter dood veroordeelde verzetslieden wachtten op hun executie. Het cellencomplex kreeg al snel de bijnaam ’Oranjehotel’.Het deel van de Penitentiaire Inrichting Haaglanden waar de ’Doodencel 601’ onderdeel vanuit maakt, sluit binnenkort. De Stichting ’Oranjehotel’ heeft het college van burgemeester en wethouders daarom gevraagd om steun voor het behoud van de historisch belangrijke plek.
Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag zegde daarop steun toe in de vorm van bescherming. „Het gaat om belangrijk nationaal erfgoed uit de bezettingstijd en is vanzelfsprekend ook van groot belang voor de gemeente", aldus de burgemeester.
De ’Doodencel 601’ stamt uit 1919 en was onderdeel van de cellenbarak van de Strafgevangenis in Scheveningen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gevangeniscomplex door de Duitsers onder meer in gebruik genomen als ’Polizeigefängenis’. In de cellenbarakken zijn ongeveer 26.000 gevangenen korte of langere tijd gedetineerd.
Vanuit de ’doodencellen’ werden veroordeelden voor executie naar de Waalsdorpervlakte gebracht. Dankzij het in 1946 opgerichte Comité ’Oranjehotel’ is de cel nog altijd ingericht zoals tijdens de Tweede Wereldoorlog. Jaarlijks vindt op de laatste zaterdag van september of de eerste zaterdag in oktober een herdenking plaats.