Economie

Brabantse Schaijk leeft mee met geit

Het is druilerig in het Noord-Brabantse Schaijk. Soms plenst het. Q-koorts is vooral gebaat bij droog en zonnig weer. De meningen in het dorp over de ruimingsmaat­regelen van de regering zijn verdeeld. „Ze hadden eerder actie moeten ondernemen”, en: „Nú ruimen is een stap te ver.”

10 December 2009 11:59Gewijzigd op 14 November 2020 09:20
SCHAIJK – Het is druilerig in het Noord-Brabantse Schaijk. Soms plenst het. Q-koorts is vooral gebaat bij droog en zonnig weer. De meningen in het dorp over de ruimingsmaat­regelen van de regering zijn verdeeld. „Ze hadden eerder actie moeten ondernemen”,
SCHAIJK – Het is druilerig in het Noord-Brabantse Schaijk. Soms plenst het. Q-koorts is vooral gebaat bij droog en zonnig weer. De meningen in het dorp over de ruimingsmaat­regelen van de regering zijn verdeeld. „Ze hadden eerder actie moeten ondernemen”,

Schaijk ligt dicht bij het centrum van het Q-koortsgebied, zo’n 10 kilometer ten oosten van Oss. De bacterie trof ook een Schaijkse geitenhouderij. Boeren weten om welk bedrijf het gaat, maar zeggen het niet. Marcel Peters zit sinds een paar jaar in de geiten. Hij heeft met broer Gert-Jan twee bedrijven langs de Duifhuisstraat. Die zijn niet door Q-koorts getroffen. „Gelukkig.” Veel meer wil Marcel niet zeggen. „Broer Gert-Jan voert normaal gesproken het woord. Hij is naar Den Haag om het Tweede Kamerdebat over de Q-koorts te volgen.”De Q-koorts leeft in het Brabantse dorp. Een 65-jarige ex-boerin heeft net haar boodschappen gedaan bij de plaatselijke super. „De regering had eerder maatregelen moeten nemen. De ziekte is er al twee jaar.” Blij met de actie die nu wordt ondernomen? „Ja, maar niet voor de boer bij wie geruimd wordt. Ik weet hoe dat voelt. We hadden een varkensbedrijf. In 1997 werden onze dieren drie keer geruimd. Misschien is het de schaalvergroting die bijdraagt aan de Q-koorts.”

Geert van Dinther, veearts in Oss: „Driekwart van de geitenhouderijen is besmet in deze streek.” De overheid had beter het resultaat van de massale vaccinatie kunnen afwachten, vindt Van Dinther. „Ruimen vind ik nu te ver gaan. Vaccineren werkt goed: als alle dieren in Nederland waren ingeënt, was er nu niets aan de hand. Na mkz, varkenspest en vogelgriep is besloten niet meer te ruimen. Nu de volksgezondheid in het gedrang komt, is de maatregel wel te begrijpen. Het is alleen de vraag of het afmaken van geiten helpt. Als alle besmette dieren worden geruimd, worden er nog steeds mensen ziek: de omgeving is besmet.”

Meer over
Q-koorts

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer