Economie

„Afmaken veestapel nu niet nodig”

„Onnodige paniek.” Er wordt „weer zo verschrikkelijk hyperig” gedaan over Q-koorts, vindt dierenarts G. Veldhorst uit Volkel, midden in het gebied dat het zwaarst door de ziekte getroffen is.

Redactie economie
8 December 2009 12:18Gewijzigd op 14 November 2020 09:19
Er wordt „weer zo verschrikkelijk hyperig” gedaan over Q-koorts, vindt dierenarts G. Veldhorst uit Volkel, midden in het gebied dat het zwaarst door de ziekte getroffen is. - Foto ANP
Er wordt „weer zo verschrikkelijk hyperig” gedaan over Q-koorts, vindt dierenarts G. Veldhorst uit Volkel, midden in het gebied dat het zwaarst door de ziekte getroffen is. - Foto ANP

Veldhorst noemt de kritiek op het terughoudende overheidsoptreden „niet terecht. De overheid is er allang serieus mee bezig. We kunnen met wijsheid achteraf van alles roepen, maar er wordt veel onnodige paniek gezaaid. De ziekte is niet nieuw, er is alleen even een piek, waarvan ik denk dat die na een paar jaar weer verdwijnt. Men wil nu precies weten op welke bedrijven de ziekte heerst. Dat voegt echter weinig toe. Ruimen van alle drachtige schapen en geiten op besmette bedrijven is ook niet nodig. Dat gebeurt vaak ook alleen maar om de bevolking gerust te stellen.”In Nederland zijn inmiddels 2293 meldingen van Q-koorts bekend. De GGD Hart voor Brabant heeft tot maandag 1346 meldingen ontvangen. Geen van de huisartsen in het betrokken gebied was dinsdagmorgen bereikbaar voor commentaar.

Volgens de GGD is er geen reden om kinderboerderijen en evenementen met dieren te mijden. Vorig jaar startte het ministerie van Landbouw een vaccinatieprogramma om de opmars van de bacterie C. burnetii op geitenbedrijven een halt toe te roepen. In heel Brabant zijn de schapen en geiten op de kinderboerderijen dit jaar tegen Q-koorts gevaccineerd.

De Brabantse GGD-arts Jos van de Sande uitte vorige week in NRC Magazine kritiek op het overheidsoptreden. In tv-programma Zembla zeiden GGD-artsen en microbiologen zondag dat in Nederland onnodig veel mensen zwaar ziek zijn geworden door de Q-koorts.

De uitbreiding van de epidemie had volgens Van de Sande voorkomen kunnen worden. De overheid had getroffen bedrijven kunnen isoleren, het transport van schapen en geiten kunnen stilleggen en het uitrijden van besmette mest kunnen verbieden. Anders dan bij bijvoorbeeld de uitbraak van vogelgriep wachtte de overheid echter op wetenschappelijk bewijs. Er werd een groot aantal onderzoeken opgezet.

Q-koorts komt voor in heel Nederland, maar de kans op besmetting is klein, beklemtoont de Brabantse gezondheidsdienst. Zwangere vrouwen lopen vooral risico in de periode februari tot mei, als de meeste lammeren geboren worden.

Meer over
Q-koorts

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer