Binnenland

Provincies onbemind door onbekendheid

Al ruim twintig jaar woedt min of meer een discussie over de provincie als bestuurslaag. Wat doen provinciale bestuurders eigenlijk en kunnen sommige provincies niet beter worden opgedoekt?

ANP
27 February 2003 08:23Gewijzigd op 14 November 2020 00:09

Vaak wordt die vraag ingegeven doordat steeds minder mensen gaan stemmen bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten. In 1999 ging nog maar 46 procent stemmen.

De lage opkomst zegt volgens het Interprovinciaal Overleg (IPO) echter helemaal niets over de kwaliteit van het bestuur. „Het is eerder ”onbekend maakt onbemind””, meent woordvoerder H. Smeengs van de koepelorganisatie voor de provincies. Hij wijst erop dat juist de komende jaren belangrijk zijn. Er komt een ander systeem van besturen, dat effectiever moet uitpakken. En burgers krijgen directe invloed: als zij een onderwerp op de agenda willen, kunnen ze handtekeningen verzamelen.

De wijzigingen komen uit de koker van commissies die zich hebben beziggehouden met vernieuwingen om het regionaal openbaar bestuur slagvaardiger te maken. De politieke discussie spitste zich verder toe op de vraag hoe de opkomst was te verhogen. De voorstellen varieerden van de opkomstplicht tot stemmen in het weekeinde of gelijktijdig verkiezingen te houden voor de gemeenteraad. Niets daarvan is gebeurd. Wel zijn er nu meer initiatieven dan ooit om de provincie breed onder de aandacht te brengen.

Zo voert het ministerie van Binnenlandse Zaken een landelijke campagne, onder meer op televisie. Ook internet is ingezet. Op de site www.provincies.nl zijn stemwijzers te vinden die zijn toegespitst op provinciale kwesties. Daarin kunnen mensen vragen beantwoorden waarna het computerprogramma advies geeft over de politieke partij die het beste bij hen past.

Volgens het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), die de stemwijzers heeft opgezet, wordt er nog niet veel gebruik van gemaakt. „Maar als de campagnes de komende twee weken op gang zijn gekomen, wordt dat vast beter”, zegt projectleider J. de Graaf van het IPP. Bij de parlementsverkiezingen vulden 2,2 miljoen mensen de stemwijzer in.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer