Proces tegen Demjanjuk stilgelegd
Het proces tegen John Demjanjuk in München is woensdagmorgen stilgelegd wegens ziekte van de 89-jarige beklaagde.
Demjanjuk wordt ervan beschuldigd medeplichtig te zijn aan massamoorden op slachtoffers van de nazi’s in 1942 en 1943.
In München staat hij terecht wegens zijn rol bij de volkerenmoord op Joodse Europeanen.Rechter Ralph Alt zei woensdagmorgen op de derde procesdag dat Demjanjuk van de gevangenisarts niet vervoerd mag worden, omdat er een infectie dreigt. De beklaagde klaagde over hoofdpijn.
Dinsdag is de aanklacht voorgelezen tegen de veronderstelde SS-bewaker. Officier van justitie Hans-Joachim Lutz stelde dat Demjanjuk als gewapend kampbewaker in Sobibor „vrijwillig deelnam aan de moord op ten minste 27.900 Joden.”
„Hij dreef hen met geweld de gaskamers in”, aldus de aanklager, „terwijl hij zelf hun dood uit raciale motieven onderschreef.”
De 89-jarige lag net als de eerste procesdag met gesloten ogen op een stretcher in de rechtszaal in München. Hij hoorde de aanklacht aan zonder een spier te vertrekken.
Een overlevende die optreedt als medeaanklager, de 82-jarige Thomas Blatt, probeerde Demjanjuk strak in de ogen te kijken terwijl de officier de namen noemde van familieleden die in Sobibor omkwamen. Blatt zei weliswaar een oude man te zien, maar geen empathie te voelen. „Ik zie ook een man die de Joden naar de gaskamers bracht.”
Lutz zei dat Demjanjuk zich als krijgsgevangene van de SS in het kamp Trawniki had laten opleiden tot kampbewaker. Hij zou vanaf 27 maart 1943 in Sobibor hebben gewerkt. Daar maakte hij als bewaker volledig deel uit van de vernietigingsmachine van de nazi’s, aldus de officier.
Demjanjuks advocaat Ulrich Busch bracht eerder naar voren dat de aanklagers geen ooggetuigen hebben die zich Demjanjuk van Sobibor kunnen herinneren. Ook het andere bewijsmateriaal zou zwak zijn. Demjanjuk zou het slachtoffer zijn van persoonsverwisseling.
Busch diende dinsdag een bezwaarschrift in waarin hij stopzetting van het proces eist op grond van onrechtmatige uitlevering door de Verenigde Staten. Ook zouden de beschuldigingen tegen Demjanjuk al weerlegd zijn in een eerder proces in Israël, dat uiteindelijk resulteerde in vrijspraak. Demjanjuk wordt volgens zijn verdediging onrechtmatig tweemaal voor hetzelfde feit berecht.
De rechters lieten weten later op het bezwaarschrift te zullen reageren, maar verwierpen eerder overeenkomstige bezwaren. Als Demjanjuk schuldig wordt bevonden, kan hij tot vijftien jaar celstraf worden veroordeeld. Het proces moet voor juni 2010 zijn afgerond.
Rudolf Salomon Cortissos, een Nederlandse overlevende van de Holocaust, brak tijdens de zitting in tranen uit. Hij zwaaide met een brief die zijn moeder uit het raam van een trein had gegooid voordat ze naar de gaskamers werd gebracht. „Dit is het enige wat ik heb”, zei Cortissos na afloop van de zitting.
Demjanjuk volgde de zitting vrijwel bewegenloos vanaf een stretcher. Hij wilde niet reageren op de beschuldigingen aan zijn adres. Busch liet weten dat was afgesproken geen verklaring te geven.