Binnenland

Weerstand Barendrecht tegen CO2–opslag blijft groot

BARENDRECHT – De gemeente Barendrecht legt zich niet neer bij het besluit van de ministers Cramer en Van der Hoeven om bij wijze van proef CO2 ondergronds op te slaan op een leeg gasveld onder een bewoond gebied in Barendrecht.

Van onze correspondent
2 December 2009 07:42Gewijzigd op 14 November 2020 09:17

Milieuwethouder S. Zuurbier gaf dat dinsdagavond mee aan de bewindsvrouwen, die naar Barendrecht waren getogen om hun besluit aan de bevolking uit te leggen.De ministers werden met boegeroep en een fluitconcert ontvangen. Beide bewindslieden waren niet naar Barendrecht gekomen met de intentie de bevolking te overtuigen van hun besluit, zeiden ze. Die opmerking werd met hoongelach door een overvolle theaterzaal beantwoord. „Het is voor ons een moeilijke beslissing geweest. Het heeft ons niet onberoerd gelaten”, stelde Milieuminister Cramer.

Zowel Cramer als minister Van der Hoeven van Economische zaken betoogde dat de veiligheid van de ondergrondse CO2-opslag bij hun beslissing vooropstond. „Alle onderzoeken hebben dat uitgewezen.” Juist die veiligheid kon de bevolking niet overtuigen, bleek uit de reacties op de ministeriële verantwoording.

Volgens gedeputeerde E. van Heijningen, tevens voorzitter van de DCMR Milieudienst Rijnmond is de ondergrondse opslag van CO2 bij Barendrecht „een aanvaardbaar risico.” Vooral hij moest het ontgelden. „Uit alle rapporten blijkt dat Barendrecht niet de eerste keus is voor ondergrondse CO2-opslag”, werd hem tegengeworpen.

Algemeen heerste de indruk dat de keus voor de locatie in Barendrecht is ingegeven door economische en financiële motieven in plaats van een zorgvuldige afweging op het gebied van veiligheid. Minister Cramer zei overtuigd te zijn dat ondergrondse CO2-opslag veilig is, ondanks dat zij toe moest geven dat over de gezondheidsaspecten op lange termijn ook het RIVM geen duidelijkheid kan verschaffen.

Wethouder Zuurbier sprak van een nuttige avond. „Het moet de ministers nog maar eens duidelijk zijn geworden dat hier absoluut geen draagvlak voor de proef is. Wij blijven ons verzetten tegen de plannen. Er zijn andere en veiliger locaties om CO2 ondergronds op te slaan. Een gang naar de rechter achten wij niet uitgesloten”, aldus de Barendrechtse wethouder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer