Binnenland

„Ouder geeft opvoeding uit handen”

Nederlandse ouders dreigen de regie over de opvoeding van hun kinderen te verliezen. Het opvoeden dreigt een ongecontroleerd proces te worden, waarbij het ouderlijk gezag plaatsmaakt voor een laat-maar-gaan-mentaliteit.

Binnenlandredactie
1 December 2009 10:42Gewijzigd op 14 November 2020 09:16

Dat stellen de onderzoekers Spangenberg en Lampert van onderzoeksbureau Motivaction in hun maandag verschenen boek ”De grenzeloze generatie en de eeuwige jeugd van hun opvoeders”.Veel ouders willen de relatie met hun kinderen vooral aangenaam houden. Daarom grijpen ze aldus Spangenberg en Lampert weinig in, stellen weinig grenzen en leggen geen normen op.

De auteurs vinden het hoog tijd „voor een stevige steen in de vijver.” „Het is tijd voor een discussie over de overdracht van waarden, nu het onderhandelingshuishouden de norm is geworden voor het ouderschap”, schrijven zij.

Als media over opvoedingsproblemen rapporteren, gaat het veelal over ontsporende enkelingen of groepen, aldus de onderzoekers. „Maar het probleem is groter, de echte ijsberg zit onder het oppervlak van de waarneming.”

Veel jongeren uit de grote maatschappelijke middengroep hebben ouders die maar weinig belangstelling hebben voor overheid, politiek en samenleving en deze eerder wantrouwen. Bij deze ouders overheerst volgens de onderzoekers een niet-hiërarchische instelling. „Het aangeven van kaders en beperkingen vinden ze niet vanzelfsprekend, met als gevolg veel vrijheden voor hun kinderen, die in het maatschappelijk verkeer slecht kunnen uitpakken. Ouders willen graag de vriend van hun kind blijven. Grenzen stellen is ondergeschikt aan het prettig samen doorbrengen van de schaarse uren.”

De middengroep van ouders over wie de onderzoekers bezorgd zijn, scoort aanzienlijk lager op waarden als inlevingsvermogen, gemeenschapszin, tolerantie, matiging en zelfbeheersing, zo blijkt uit onderzoek dat zij de afgelopen tien jaar deden. „In plaats daarvan hebben ze een sociaalpassieve en consumentistische kijk op de wereld om hen heen en dat is te merken aan hun kinderen.”

Met name de kinderen uit deze middengroepen omschrijven de onderzoekers als „overwegend individualistisch, hedonistisch en materialistisch. Ze genieten een ongekende vrijheid om het eigen geluk na te streven en hebben nooit een maatschappij meegemaakt waarin plichtsbesef, gehoorzaamheid en maatschappelijk idealisme zwaarder wogen dan eigenbelang.”

De onderzoekers hekelen minister Rouvoet, die er volgens hen in zijn Jeugdnota ”Onze jeugd van tegenwoordig” van afgelopen juni van uitgaat dat probleemgedrag vooral voorkomt in de laagste maatschappelijke klasse. De positieve toon van zijn nota verdraagt zich volgens hen slecht „met een reeks groeiende problemen zoals obesitas, schulden, ADHD, steeds meer stress, alcoholmisbruik, schooluitval en probleemgedrag dat bij steeds jongere kinderen zichtbaar wordt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer