Binnenland

Pak slaag voor college Woerden

Het college van B en W van Woerden heeft donderdagavond een motie van wantrouwen overleefd rond de recente verzelfstandiging van het openbaar onderwijs.

Van onze correspondent
27 November 2009 10:09Gewijzigd op 14 November 2020 09:15
...het centrum van Woerden... Foto Bram van de Biezen
...het centrum van Woerden... Foto Bram van de Biezen

De coalitiepartijen waren het in grote lijnen eens met de kritiek van de oppositie, maar vonden een rode kaart te ver gaan. Wel nam de coalitie een motie aan, waarin werd voorgesteld een adviestraject uit te voeren om de gemeentelijke organisatie beter te laten functioneren.De aanpak van het college stond ter discussie naar aanleiding van de recente verzelfstandiging van het openbaar onderwijs. Daarbij is 1,1 miljoen euro ‘weggeraakt’. Die tegenvaller werd te laat gemeld aan de raad.

Een intern rapport maakte duidelijk dat er veel schort aan de interne organisatie. „Deze zaak staat niet op zichzelf”, stelde SGP’er Van Tuijl vast. „Er zijn de afgelopen jaren veel dingen misgegaan. Het college heeft onvoldoende vat op de organisatie. Er liggen prachtige rapporten en afspraken, maar die mooie plannen zetten geen zoden aan de dijk.”

De overige oppositiepartijen waren het hartgrondig met Van Tuijl eens. „Stop met deze tragedie. Laat een ander college aan de slag gaan”, vond VVD-leider Mees.

Ook D66 en Inwonersbelangen waren kritisch. In koor: „We hebben met verbijstering en ongeloof gelezen wat er allemaal is misgegaan. Er is een pijnlijk gebrek aan sturing.” Waarop Van Tuijl namens de oppositie een motie van wantrouwen indiende en het complete college, inclusief burgemeester Schmidt, verzocht op te stappen.

Wubbels-den Haan van coalitiepartij Progressief Woerden, een plaatselijke combinatie van Groen Links en PvdA, was het in grote lijnen eens met Van Tuijl. „De problemen liggen diep in de organisatie. Of het nu gaat om huisvuil, onderwijs of het inkoopbeleid: het college geeft de organisatie te veel ruimte. Men voert niet uit wat wordt opgedragen.”

De motie van wantrouwen was voor de coalitie echter een brug te ver. Die vond het voldoende dat burgemeester Schmidt zijn portefeuille ”personeel en organisatie” had overgedragen aan CDA-wethouder Groeneweg. Wubbels: „Daardoor is onze rode kaart donkerroze geworden.” Daarop kwam de coalitie met een motie op de proppen, waarin CDA, Progressief Woerden en CU hun „verbijstering en teleurstelling” uitspraken over de gang van zaken.

Om de aanpak structureel te verbeteren, stelde de coalitie voor een adviestraject uit te voeren, waarbij een commissie van raadsleden dat proces begeleidt. Het college omarmde bij monde van wethouder Groeneweg dit voorstel als „motie van vertrouwen.”. „We trekken ons de gang van zaken erg aan; er gaan dingen veranderen.”

Tijdens de vergadering nam de irritatie tussen oppositie en coalitie toe. CDA-leider De Jong: „Een motie van wantrouwen maakt de problemen alleen maar groter. We zijn het eens met de oppositie, maar kiezen voor een andere aanpak. Door het begeleidingstraject willen we de organisatie versterken. VVD’er Mees: „De coalitie heeft geen lef.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer