Binnenland

Vraagtekens bij aantijging Margarita

Het Koninklijk Huis heeft nooit de bankafschriften van prinses Margarita en haar echtgenoot Edwin de Roy van Zuydewijn laten kopiëren. Ook klopt het niet dat De Roy van Zuydewijn geen uitkering kreeg van de Amsterdamse sociale dienst.

Binnenlandredactie
25 February 2003 10:26Gewijzigd op 14 November 2020 00:09
SAINT-GEORGES - Het Bartas-kasteel in de Franse plaats Saint-Georges waar prinses Margarita en haar man, Edwin de Roy van Zuydewijn, wonen. - Foto EPA
SAINT-GEORGES - Het Bartas-kasteel in de Franse plaats Saint-Georges waar prinses Margarita en haar man, Edwin de Roy van Zuydewijn, wonen. - Foto EPA

Dat bleek dinsdagmorgen uit gegevens die een aantal ochtendbladen boven water wist te halen. Zo beweert de voormalige privé-secretaris van het paar dinsdagmorgen in het Algemeen Dagblad dat het „absoluut niet waar is” dat zij is benaderd om bankafschriften te kopiëren. Haar bewering gaat lijnrecht in tegen uitlatingen die de prinses deed in opinieblad HP/De Tijd.

De Volkskrant stelt dat De Roy van Zuydewijn wel degelijk ooit een uitkering ontving van de Amsterdamse sociale dienst. Dat zou blijken uit vertrouwelijke correspondentie met de dienst die in het bezit is van die krant. Vorige week nog ontkende de sociale dienst dat er een dossier van De Roy van Zuydewijn aanwezig was.

Het Koninklijk Huis geeft geen nadere reactie op de kwestie-Margarita. Koningin Beatrix heeft het er maandagmorgen tijdens een regulier beraad in paleis Huis ten Bosch wel over gehad. Dat zei directeur-generaal E. Brouwers van de Rijksvoorlichtingsdienst maandag. „Het zou raar zijn als het niet aan de orde was gekomen.”

Vrijdag werd bekend dat de man van prinses Margarita, Edwin de Roy van Zuydewijn, een schadeclaim overweegt in te dienen tegen het Koninklijk Huis of tegen de staat. Het hof zou zijn bedrijf Fincentives hebben tegengewerkt, waardoor de onderneming tientallen miljoenen euro’s heeft misgelopen. „Ik heb kennis genomen van het verhaal en wacht voor de rest wel af”, zei Brouwers toen.

Margarita en haar man zochten de publiciteit met enkele artikelen in HP/De Tijd omdat ze naar eigen zeggen jarenlang door vrijwel alle leden van de koninklijke familie zijn geterroriseerd. Koningin Beatrix zou volgens het paar persoonlijk betrokken zijn geweest bij afluisterpraktijken en bij het lichten van het dossier van de sociale dienst over De Roy van Zuydewijn.

De Rijksvoorlichtingsdienst zei eerder dat „de familie zich niet herkent in het beeld dat in de artikelen wordt opgeroepen”. De familie wilde „uit liefde voor prinses Margarita” niet ingaan op de inhoud van de verhalen.

Inmiddels heeft de jurist prof. mr. W. Slagter zijn werkzaamheden voor het advocatenkantoor Simmons(&(Simmons Trenité in Rotterdam „op eigen verzoek en met onmiddellijke ingang” beëindigd. Slagter maakte vorige week wereldkundig dat de man van prinses Margarita, Edwin de Roy van Zuydewijn, een schadeclaim tegen het koninklijk huis voorbereidt.

De advocaat kreeg meteen al een spreekverbod opgelegd van Simmons(&(Simmons Trenité. Hij was als adviseur op het gebied van het vennootschapsrecht voor Simmons actief. Het kantoor wilde gisteren geen enkele mededeling doen over het waarom van het vertrek van Slagter.

Slagter zelf zei desgevraagd dat het er „natuurlijk” mee te maken heeft. De advocaat is tevens voorzitter van de raad van toezicht van het bedrijf Fincentives, waar De Roy van Zuydewijn tot ruim een jaar terug directeur en aandeelhouder was.

Volgens Slagter heeft het hof het bedrijf tegengewerkt. „Als je voortdurend merkt dat wanneer de onderhandelingen met klanten vergevorderd zijn en een contract zo goed als getekend kan worden, om onverklaarbare reden de zaak afketst, kun je wel spreken van een stelselmatige boycot”, zei hij eerder. Het bedrijf was succesvol, stelde Slagter, tot De Roy van Zuydewijn trouwde met Margarita. Slagter beweerde dat de claim tientallen miljoenen euro’s bedraagt.

Hij betreurt zijn uitlatingen, vrijdag voor het eerst gedaan in De Telegraaf, inmiddels zeer. „Ja! Tuurlijk, als ik van te voren had geweten dat het deze consequenties zou hebben.” Hij wil geen verdere mededeling doen: „Dat hebben we afgesproken.” Hij lacht alleen wat schampertjes op de vraag of zijn vertrek bij Simmons echt uit eigener beweging is geweest.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer