„Jacoba van Beieren sleutelfiguur 15e eeuw”
De 15e-eeuwse gravin Jacoba van Beieren speelde een belangrijke rol bij de eenwording van Nederland. Zij deed dat, paradoxaal genoeg, door landen af te staan aan de Bourgondiërs, waardoor de vorming van één staat mogelijk werd.
Dat zegt Antheun Janse, docent middeleeuwse geschiedenis aan de Universiteit Leiden, die een biografie schreef over Jacoba van Beieren. Het boek werd dinsdagmiddag in Amsterdam gepresenteerd.Van Beieren, die als zestienjarig meisje haar vader Willem VI opvolgde, was gravin van de zelfstandige landen Holland, Zeeland en Henegouwen. Ze werd volgens Janse „van alle kanten belaagd, hetgeen leidde tot strijd en oorlog.”
De jonge gravin moest „onder druk van haar omgeving” afstand doen van haar landen. Die kwamen in handen van de Bourgondiërs, waardoor de vorming van één Nederlandse staat mogelijk werd. Janse: „Op deze manier heeft Jacoba van Beieren onbedoeld een leidende rol gespeeld in de 15e eeuw en zij is een sleutelfiguur geweest.”
Er waren volgens Janse meer kandidaten voor deze eretitel aan te wijzen, maar „de redactie zocht een vrouw.” De biografie maakt deel uit van een serie die acht sleutelfiguren beschrijft. Andere personen die aan bod komen, zijn onder meer Jacob Cats en Jacob van Lennep.
Het doel van de serie is Nederlanders meer bekend te maken met belangrijke personen in de geschiedenis. Daarbij heeft Janse zich gericht op de vraag of Jacoba van Beieren een zelfstandige vrouw was die haar eigen beslissingen nam.
„Dat beeld wordt soms van haar geschetst, onder andere in een onlangs verschenen jeugdboek van Simone van der Vlugt. Daarin wordt Jacoba van Beieren neergezet als een feministe avant la lettre. Ze was in werkelijkheid een volgzame vrouw die haar beslissingen onder druk van haar omgeving nam.”