Binnenland

SGP-voorzitter: We leven in bange tijden

„Waarom zou het niet kunnen gebeuren dat het hart van premier Balkenende gebroken wordt in waar berouw? Dat de Koningin in zak en as raakt vanwege de zonden van ons land? Destijds kwam de hele stad Ninevé onder het beslag van de prediking van Jona. Is ons probleem vaak niet dat we wel om de bekering van land en volk bidden, maar er niet echt in geloven?”

Redactie politiek
24 February 2003 11:30Gewijzigd op 14 November 2020 00:09
UTRECHT - De SGP hield zaterdag in Utrecht haar jaarlijkse partijdag. Fractievoorzitter Van der Vlies (l.) benadrukte in zijn partijrede dat de fractie in de Tweede Kamer met overtuiging haar steun heeft gegeven aan het opvoeren van de druk op Saddam. „Te
UTRECHT - De SGP hield zaterdag in Utrecht haar jaarlijkse partijdag. Fractievoorzitter Van der Vlies (l.) benadrukte in zijn partijrede dat de fractie in de Tweede Kamer met overtuiging haar steun heeft gegeven aan het opvoeren van de druk op Saddam. „Te

Dat zei partijvoorzitter ds. D. J. Budding zaterdag op de jaarlijkse partijdag van de SGP in de Jaarbeurshal in Utrecht. De predikant mediteerde over Jona’s prediking in de miljoenenstad Ninevé. De stad werd vanwege haar zonden bedreigd met een groot oordeel: ze zou worden omgekeerd. Maar zoals de boosheid van Ninevé was opgeklommen voor Gods aangezicht, zo is het momenteel ook met Nederland en West-Europa. „We leven in bange tijden. Staan wij aan de vooravond van een wereldoorlog? Zullen terroristen onze wereldhaven Rotterdam aanvallen? Dat kán”, aldus de partijvoorzitter. „Als we op de ongerechtigheden zien, zou het alleen maar verdiend zijn.”

Toch laat de geschiedenis van Ninevé zien dat God het oordeel soms afwendt of uitstelt. „En Hij deed het niet, staat er in de Schrift. Wat Hij zich voorgenomen had, voerde Hij niet uit. Dat kan ook nu nog, ten aanzien van een volk of een individu. Als u zich nú tot God bekeert, verandert nú Gods gezindheid jegens u. Dan hebt u vrede”, aldus ds. Budding.

Ook fractievoorzitter Van der Vlies ging in zijn partijrede, getiteld ”Een toevlucht ’t allen tijde”, in op de oorlogsdreiging. Hij noemde Saddam Hussein „een agressor die niet te vertrouwen is”, iemand die „verantwoordelijk is voor de ontwikkelingen en menselijkerwijs gesproken zelf in handen heeft wat er gaat gebeuren.”

Van der Vlies gaf aan dat de SGP-fractie in de Tweede Kamer met overtuiging haar steun heeft gegeven aan het opvoeren van de druk op Saddam. „Tegelijkertijd sidderen we bij de gedachte dat dit ertoe kan leiden dat zoveel mensen ineens voor Gods rechterstoel worden gedaagd.”

De partijleider refereerde aan het roerige politieke jaar dat achter ons ligt. „Toen we hier een jaar geleden bijeen waren, hadden we het tweede paarse kabinet nog. Onvoorstelbaar wat er sindsdien is gebeurd!” Hij sprak er zijn treurnis over uit dat zoveel mensen uit orthodox-christelijke hoek, ook SGP’ers, op 22 januari CDA stemden. „We hebben ruim 150.000 stemmen gehaald. Als je terugzoekt wanneer we nog meer op dit niveau zaten, kom je terecht in de jaren zeventig.”

Een belangrijk deel van de gebeurtenissen kan verklaard worden uit de ontworteling van ons volk, aldus Van der Vlies. „Onlangs zocht ik in het kamerrestaurant naar een plekje. Ik schoof naast een nieuw vrouwelijk kamerlid uit een linkse fractie. Zij wilde best even stil zijn, zei zij, zodat ik de maaltijd met gebed kon beginnen. „Dat deden we vroeger thuis ook, als grootmoeder op bezoek kwam. Zover is het in onze samenleving dus gekomen met het christendom: iets uit grootmoeders tijd”, aldus Van der Vlies.

’s Middags spraken ds. P. van der Kraan en kamerlid Van der Staaij over het belang van de eerste en tweede tafel van de Wet des Heeren voor de politiek. „Beide tafels kunnen niet gescheiden worden. Zij zijn afkomstig van God, en God is Eén”, aldus de hervormde predikant uit Bleskensgraaf.

Van der Staaij herinnerde aan het VVD-beginselprogramma uit 1959. Daarin stond toen nog dat het „een onafwijsbare eis is dat door versterking van de christelijke geest zedelijke ontworteling en geestelijk nihilisme worden tegengegaan.” Kom daar bij de liberalen nu nog eens mee aan, aldus Van der Staaij. „Godsdienst wordt tegenwoordig eerder gezien als een bedreiging dan als een versterking van de moraal.”

In de rondvraag kon ds. Budding het lid dat bang was dat de Statenvertaling haar plaats binnen de SGP zou verliezen, gemakkelijk geruststellen. „Dat ligt vast in de statuten.” Ook pareerde hij een kritische vraag van een partijganger die zich afvroeg of het hoofdbestuur wel door had dat onder de tegenkandidaten voor herkiesbare hoofdbestuursleden ook enkele leden van de werkgroep ”Bouwen” waren? De werkgroep ”Bouwen” maakte zich begin jaren negentig sterk voor het vrouwenlidmaatschap binnen de SGP. Volgens ds. Budding bestaat de werkgroep niet meer. „Nog los daarvan lijkt het me goed zo nu en dan een streep onder het verleden te zetten. Voor het hoofdbestuur is lidmaatschap van die werkgroep in elk geval geen criterium mensen al dan niet te kandideren.”

Op voorstel van de kiesvereniging Nieuwleusen zal het hoofdbestuur bezien of het mogelijk is dat bij toekomstige verkiezingen in elke brievenbus in Nederland een SGP-folder terechtkomt. Nu is het nog zo dat de ene kiesvereniging veel actiever is in het verspreiden van folders dan de andere.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer