Krib verdwijnt uit beeld van rivierenlandschap
Het karakteristieke plaatje van de Waal met kribben is na de kribverlaging van Rijkswaterstaat niet meer hetzelfde. Het grootste gedeelte van het jaar zullen de stenen landtongen onder water staan in het kader van het landelijke programma Ruimte voor de rivier.
„De krib was altijd een dam, maar maakt nu een knieval naar de rivier”, zegt omgevingsmanager Karin van Andel van Rijkswaterstaat.Honderd kribben in de Waal moeten voor eind 2010 ten minste 2 meter zijn verlaagd. Het is een proef om het water bij een hoge stand beter kwijt te kunnen. Bij succes worden nog eens 650 kribben verlaagd.
Onderzoeker Maarten van der Wal ontwierp acht innovatieve kribben, die het water nog beter zouden moeten verwerken. Bij Beneden-Leeuwen en Haaften zijn de bijzonder gevormde kribben uitgeprobeerd. „De afvlakking loopt naar één kant en de kribkop ligt hoger, zodat het water er achterlangs spoelt”, vertelt hij. De eerste resultaten laten zien dat het zand uit de rivier beter tussen de kribben blijft liggen. „Dat zou betekenen dat we minder hoeven te baggeren en dat scheelt geld”, aldus Van der Wal.
De verlaagde kribben leveren juist meer werk op aan baggeronderhoud, maar zijn goedkoper in aanleg. Per krib kost de afgraving 100.000 euro. De verandering aan de overige 650 kribben begint uiterlijk 2012. Het ontwerp daarvan is nog niet duidelijk. „Misschien kiezen we voor een van de innovatieve varianten”, zegt Van Andel.
De scheepvaart kijkt kritisch naar het project. De kribben zijn straks bijvoorbeeld niet goed zichtbaar. „We zijn met hen in gesprek en houden zeker rekening met hun belangen”, aldus Van Andel.