CU en SGP willen in coalitie Zuidplas
De ChristenUnie en de SGP vormen na de verkiezingen woensdag in de nieuwe gemeente Zuidplas één fractie en hopen daarmee in de coalitie te komen.
Dat zeiden de lijsttrekkers van de beide partijen maandag.Woensdag zijn er verkiezingen in zes nieuw te vormen gemeenten, waaronder Zuidplas. Die bestaat uit de gemeenten Nieuwerkerk aan den IJssel, Moordrecht en Zevenhuizen-Moerkapelle.
De ChristenUnie en de SGP gaan met twee verschillende lijsten de verkiezingen in, maar vormen vanaf de eerste raadsvergadering van de nieuwe gemeente één fractie. „Om het christelijk geluid duidelijker te laten horen”, geeft CU-lijsttrekker De Romph als reden op. „Als fractie met tussen de vier en de zes zetels ben je in een raad met 27 zetels een partij die serieus wat te melden heeft.”
De Romph hoopt dat de nieuwe CU/SGP-fractie ook in de nieuwe coalitie kan plaatsnemen. „In Zevenhuizen-Moerkapelle leveren we nu al gezamenlijk een wethouder. We hebben ervaring genoeg in huis.”
SGP-lijsttrekker Bac hoopt dat de nieuwe fractie zes zetels binnenhaalt. „Dat de ChristenUnie er drie haalt, is zeer reëel. En er is een reële kans dat de SGP dat ook doet. We hebben veel campagne gevoerd, dus daar kan het niet aan liggen.”
De Romph signaleert dat er zeker verschillen zijn tussen beide fracties. Bijvoorbeeld als het gaat om de zondagsrust. „Bij de SGP gaan ze daar wat meer rigide mee om als bij de ChristenUnie. Wij pleiten zeker voor een collectieve viering van de zondag, maar we vinden dat sociale activiteiten zoals sportevenementen en culturele manifestaties op zondag moeten kunnen plaatsvinden. In de praktijk kunnen raadsleden van de nieuwe fractie daar verschillend over stemmen.”
De zondag zal zeker wel eens onderwerp van discussie zijn, verwacht Bac. „Bij een sociale activiteit op zondag zullen de SGP’ers met een stemverklaring tegen stemmen, maar als het gaat om bijvoorbeeld een kermis op zondag, verwacht ik dat de ChristenUnie ons steunt. Zo moeten we elkaar een beetje respecteren.”
Het stemgedrag van de beide partijen is volgens Bac de laatste vier jaar nagenoeg gelijk. „Je moet dan ook een beetje pragmatisch denken. Omdat we gezamenlijk optrekken, is er zicht op een wethouderspost. Als we dat niet doen, kunnen we dat wel vergeten.”