Binnenland

Alkmaar teleurgesteld om uitspraak Bibob

Hij zal zich de volgende keer eerst drie keer achter zijn oren krabben voordat hij opnieuw Bureau Bibob inschakelt, zei burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar donderdag. Dat was de teleurgestelde reactie van de burgemeester op de uitspraak van de rechtbank dat de 92 prostitutieramen van exploitant Koos Nool op de Alkmaarse Achterdam niet dicht hoeven.

ANP
12 November 2009 17:22Gewijzigd op 14 November 2020 09:08

Op basis van een advies van het Bureau Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Bibob) besloot Bruinooge Nool geen nieuwe exploitatievergunning te verlenen voor zijn ramen, die samen het leeuwendeel van de in totaal 128 ramen uitmaken. Uit het Bibob–rapport zou zijn op te maken dat Nool’s panden met onder meer een deel van het losgeld uit de Heinekenontvoering en drugsgeld aangekocht zouden zijn.De rechter vindt echter dat het rapport onvoldoende houvast biedt om de vergunning te weigeren. Het is niet bewezen dat Heineken–losgeld in de panden is gestoken. Voor het vermoeden van witwassen dat Bureau Bibob heeft uitgesproken, zijn kortom niet genoeg aanwijzingen.

De gemeente Alkmaar denkt nog na of ze in hoger beroep gaat tegen de uitspraak van de bestuursrechter. Burgemeester Bruinooge wil eerst het vonnis goed bestuderen. Ook is niet duidelijk of de gemeente, los van het Bibob–advies, gronden heeft om Koos Nool een nieuwe exploitatievergunning te weigeren. Wat betreft de panden van Nool blijft hij erbij dat er zorgvuldig is gehandeld. Er is wel degelijk een ernstig gevaar voor misbruik van vergunningen voor criminele doeleinden, vindt hij.

Bruinooge betwijfelt of Bibob in zijn huidige vorm deugdelijk genoeg is om gemeenten, provincies en andere bestuursorganen hun taken goed te laten uitvoeren.

De Alkmaarse burgemeester zet zich inmiddels al een aantal jaren in voor de verbetering van de omstandigheden in de Alkmaarse hoerenbuurt. Die vindt hij „mensonwaardig". Per 1 januari worden de regels op de Achterdam dan ook aangescherpt. Bruinooge kondigde donderdag aan dat de sluitingstijd vervroegd moet worden, dat hij een registratieplicht voor prostituees wil en dat sekswerkers rechtstreeks zaken moeten kunnen doen met verhuurders.

Een voorbeeld van deze slechte omstandigheden voor prostituees werd geleverd in de mensenhandelzaak ’Sneep’, die vorig jaar bij de rechtbank in Almelo speelde. De bende, waar onder andere de inmiddels gevluchte Saban B. deel van uitmaakte, stelde tientallen vrouwen gedwongen te werk in onder meer Alkmaar. Ze dwongen de vrouwen zeer lange werkdagen te maken, controleerden hen dag en nacht en hielden hen met ernstig geweld in het gareel.

Afgelopen maand begon de rechtbank in Alkmaar aan een andere mensenhandelzaak, over handel in en uitbuiting van Bulgaarse vrouwen op de Achterdam en in andere prostitutiegebieden. Of die rechtszaak daadwerkelijk behandeld wordt, is echter nog onduidelijk; de rechtbank bepaalt op 16 november of het Openbaar Ministerie (OM) de vervolging mag doorzetten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer