Binnenland

Zelfvoorzienend met ’kaarsvet’ en waterstof

RIJSWIJK (ANP) – Een nieuw drijvend kantoorpand in Nederland moet een test worden van hightech duurzame innovaties. Het paviljoen met de naam Autarc is klimaatbestendig, levert energie op en stoot geen vervuilende stoffen uit, maar bovenal wordt voor het eerst energie geleverd uit waterstof.

12 November 2009 12:58Gewijzigd op 14 November 2020 09:08
Een nieuw drijvend kantoorpand in Nederland moet een test worden van hightech duurzame innovaties. Foto's ANP
Een nieuw drijvend kantoorpand in Nederland moet een test worden van hightech duurzame innovaties. Foto's ANP

Samen met een groep internationale wetenschappers ontdekte initiatiefnemer Syto Goslinga van bouwmarketingbureau De Bouwer & Partners uit Weesp een systeem dat zonne–energie omzet in waterstof en dat van waterstof weer elektriciteit kan maken. Volgens de opdrachtgever heeft de Autarc hiermee een wereldprimeur in handen.De waterstofinstallatie moet zich nog bewijzen, maar met alle andere technologieën is het 160 vierkante meter grote paviljoen sowieso volledig zelfvoorzienend, beloofde Goslinga donderdag bij de aftrap van de bouw. Op alle installaties zitten sensoren, die constant in de gaten worden gehouden. De resultaten van die metingen komen op een website zodat mensen kunnen nagaan of hij zijn belofte waarmaakt.

Het duurzaamheidsconcept uit zich op diverse manieren. Toiletten worden met regenwater doorgespoeld en koffie wordt met gezuiverd oppervlaktewater gezet. De zon levert energie en warmt het water in de boilers op. Een soort kaarsvet in de gevel houdt de binnenruimte op dezelfde temperatuur.

Het was voor het bouwteam een kunst om met drie glazen puien het energiegebruik zo laag mogelijk te houden. Daarom passen zij onder meer speciaal glas toe dat zonlicht kan reflecteren. Hierdoor blijft het ’s zomers binnen koel.

Om de houten skeletbouw komt een staaldraadfac_ade met ledverlichting. Goslinga: „Als er energie over is, gaat een lichtkrant draaien. Met de feestdagen kunnen we er een rendier overheen laten rennen. Dit is geen energieverspilling. Als er zon op je dak valt en je doet er niets mee, dat is verspilling".

De Autarc, een ontwerp van het Amsterdamse architectenbureau Paul de Ruiter doet volgend jaar zomer eerst dienst als expositieruimte van technologiemuseum Nemo en wordt uiteindelijk het vlaggenschip van het bouwmarketingbureau. Goslinga heeft een droom. „Met de Autarc kunnen we buitendijks of in overloopgebieden gaan wonen. Als een gebied onder water komt te staan, gaat de woning drijven".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer