Binnenland

Koraalriffen leveren elk jaar miljarden op

Landen met koraalbanken voor de kust verdienen jaarlijks wereldwijd 32 miljard euro aan de aanwezigheid van de riffen.

ANP
21 February 2003 10:24Gewijzigd op 14 November 2020 00:09
AMSTERDAM - Het Wereld Natuur Fonds is donderdag een wereldwijde campagne gestart ter bescherming van het koraalrif. Landen met koraalbanken voor de kust verdienen jaarlijks 32 miljard euro aan de riffen, maar toerisme en visserij vormen een grote bedreig
AMSTERDAM - Het Wereld Natuur Fonds is donderdag een wereldwijde campagne gestart ter bescherming van het koraalrif. Landen met koraalbanken voor de kust verdienen jaarlijks 32 miljard euro aan de riffen, maar toerisme en visserij vormen een grote bedreig

Dat blijkt uit een onderzoek naar de economische waarde van de riffen dat het Wereld Natuur Fonds (WNF) donderdag heeft gepresenteerd. Het gaat voornamelijk om inkomsten uit toerisme en visserij.

Het rapport werd gistermiddag in Amsterdam overhandigd aan staatssecretaris Van Ardennne van Ontwikkelingssamenwerking. Onder de titel ”Geef koraal weer kleur” gaf het WNF op de Dam het startschot voor een landelijke campagne om mensen bewust te maken van de waarde van het koraal.

De uitkomsten van het rapport onderstrepen volgens het WNF de noodzaak om het koraal beter te beschermen. Het bedrag van 32 miljard euro is het resultaat van een optelsom van de economische waarde van goederen en diensten die afhankelijk zijn van de riffen, zoals visserij en duiktoerisme. De opbrengst van die laatste factor wordt in het rapport wereldwijd op 10,3 miljard euro geschat en die van het overige toerisme op nog een hoger bedrag. De rifvisserij brengt jaarlijks ongeveer 6,1 miljard euro op.

Dezelfde economische factoren die geld opleveren, vormen volgens het WNF echter ook een bedreiging voor de riffen. Zo zorgt een toename van het toerisme voor schade aan het koraal. Ook vissers brengen het koraal veel schade toe. Door overbevissing neemt de omvang van de vispopulaties steeds verder af, waardoor vissers hun toevlucht nemen tot dynamiet of cyanide om de vissen naar boven te halen.

Als gevolg hiervan en door klimaatverandering en toegenomen vervuiling is volgens het WNF al 27 procent van alle koraalriffen verdwenen. Als de ontwikkelingen in hetzelfde tempo doorgaan, schat de organisatie dat dit binnen dertig jaar oploopt tot 60 procent.

Diergaarde Blijdorp in Rotterdam opent eind maart een aquarium met levend koraal. Volgens de dierentuin is het voor het eerst dat levend en gekweekt koraal in Nederland in een kunstmatige omgeving wordt gehouden. Het koraal is speciaal voor Blijdorp gekweekt op het eiland Dominica in het Caraïbisch gebied.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer