Geruchtmakende conflicten rond Bibob
ALKMAAR (ANP) – Sinds de invoering van de wet Bibob in 2003 kunnen gemeenten vergunningen van ondernemers intrekken als het vermoeden bestaat dat die zich bezighouden met criminele activiteiten. Een overzicht van enkele geruchtmakende Bibob–procedures:
Eerste Bibob–weigering Rotterdam is in november 2003 de eerste gemeente in Nederland die het landelijk bureau Bibob onderzoek laat doen en vervolgens een vergunning weigert aan een horecazaak. De gemeente heeft aanwijzingen dat de vergunning voor de zaak in de deelgemeente Kralingen–Crooswijk benut zou worden voor het witwassen van criminele gelden.
Yab Yum
Het beroemde luxebordeel Yab Yum in Amsterdam sluit in januari 2008 nadat de gemeente Amsterdam de vergunning heeft ingetrokken. De hoofdstad vermoedt onder meer dat de seksclub eigenlijk in handen is van de Hells Angels. De rechtbank oordeelt later dat daar geen bewijs voor is, maar ziet wel voldoende andere argumenten om het bordeel te sluiten. De Raad van State oordeelt in juli dat de sluiting terecht was.
Bordelen Groningen
Burgemeester Jacques Wallage sluit onterecht vijf bordelen in Groningen. De Raad van State stelt in februari 2008 in een uitspraak dat de burgemeester onvoldoende aanvullend bewijsmateriaal heeft aangeleverd. Wallage neemt daarop contact op met minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) om onderzoek te doen naar de wet Bibob. Volgens Wallage wordt het met de uitspraak in Groningen onmogelijk gemaakt om op basis van de wet criminele bordeelhouders of coffeeshopeigenaren aan te pakken.
Casa Rosso
Begin 2008 wordt bekend dat de gemeente Amsterdam het bekende sekstheater Casa Rosso op de Wallen wil sluiten. Datzelfde geldt voor een aantal andere zaken van eigenaar Jan Otten, waaronder de Bananenbar. Vorige week bleek dat de ondernemer toch zijn vergunning krijgt, weliswaar onder strenge voorwaarden.
Gijzeling Almelo
Een 41–jarige eigenaar van een café–restaurant in Almelo gijzelt in juni 2008 een wethouder en vier ambtenaren omdat hij in de clinch ligt over een vergunning. De echtgenote van de man krijgt later definitief geen vergunning voor het café. De wet Bibob wordt uitgevoerd en volgens de gemeente blijkt daaruit dat het café dient als dekmantel voor criminele activiteiten.
Prostitutiezone Alkmaar
De rechtbank in Alkmaar bepaalt op 12 november dat 92 ramen van exploitatiebedrijf Koos Nool open mogen blijven. De Alkmaarse burgemeester Piet Bruinooge weigerde eerder een nieuwe vergunning omdat uit Bibob–onderzoek zou blijken dat de panden gefinancierd zijn met crimineel geld. De rechtbank vond daarvoor te weinig steun in het Bibob–rapport.