Archeologische landschapselementen Limburg hersteld
In Limburg zijn de afgelopen drie jaar 65 archeologische landschapselementen zoals grafheuvels, urnenvelden, kasteelterreinen en Romeinse wegen en villa’s hersteld. Vier instanties werkten samen bij het herstel van deze objecten, waardoor zij weer zichtbaar zijn in het Limburgse landschap.
De resultaten van deze samenwerking werden donderdag in Stein gepresenteerd. De Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB), de Archeologische Monumentenwacht (AMW), de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL) en de provincie Limburg richtten zich samen aanvankelijk op het herstel van 97 archeologische landschapselementen op zestig terreinen. Uiteindelijk bleven er 65 objecten over, omdat de rest te weinig waarde had, door bouwwerken of landbouw verdwenen was, of omdat boeren geen medewerking verleenden.
Het totale project heeft ruim 200.000 euro gekost en is onder meer gefinancierd door de Postcode Loterij, de provincie, gemeenten en Natuurmonumenten. IKL verwacht dat de blootgelegde archeologische elementen de betrokkenheid van de samenleving bij het landschap en de eigen plaatselijke identiteit van de bewoners versterken. „Aan de elementen kan de geschiedenis van het landschap worden afgelezen”, aldus een woordvoerder van IKL.
In Limburg zijn er overigens nog ongeveer zeshonderd archeologische monumenten, die hersteld zouden moeten worden. Het samenwerkingsverband hoopt dat het daarmee aan de slag kan, maar de financiering daarvan is nog niet geregeld.