CDA woedend op PvdA over steunen asielpardon
Tot verontwaardiging van het CDA wil de PvdA de voorstanders van een specifiek asielpardon -voor mensen die al langer dan vijf jaar op uitsluitsel wachten- aan een meerderheid helpen. Zelf blijft het CDA fel tegen, daarmee negerend dat tientallen CDA-wethouders de partij oproepen om alsnog te kiezen voor het pardon.
Donderdagmiddag stemt de Tweede Kamer over een aantal moties die het kabinet oproepen om te komen tot een regeling voor groepen asielzoekers die al lang in Nederland verblijven, maar nog steeds geen definitief uitsluitsel op hun asielaanvraag hebben gekregen. Serieuze kans op een meerderheid maakte een motie van de LPF ten behoeve van een groep van 2300 mensen, die langer dan vijf jaar in de procedure zitten, redelijk Nederlands spreken en van onbesproken gedrag zijn.
Vóór de motie waren de fracties van LPF, SP, GroenLinks, D66 en ChristenUnie en sinds woensdag ook de PvdA. Dat laatste is zeer tegen het zere been van het CDA, dat momenteel met de PvdA onderhandelt over de vorming van een nieuw kabinet. Samen met VVD en SGP is het CDA tegen. Deze drie partijen bezetten echter een minderheid (74) van de kamerzetels.
CDA-vicefractieleider Verhagen noemde het woensdag ongepast dat een mogelijk toekomstige coalitiepartner zijn partij op deze manier voor een voldongen feit stelt. Het CDA heeft juist een motie ingediend om minister Nawijn (Vreemdelingenzaken en Integratie) ertoe te dwingen zich aan het kabinetsbeleid te houden. Dat betekent dat hij alleen in enkele individuele schrijnende gevallen zijn bevoegdheid mag gebruiken om een verblijfsvergunning toe te kennen.
PvdA-leider Bos liet weten dat het zijn partij er vooral om gaat een signaal af te geven over het asielbeleid. PvdA-woordvoerder integratie De Vries zei „alles te steunen wat in de richting gaat van een humanitaire behandeling van asielzoekers.”
In tegenstelling tot Verhagen lijkt premier Balkenende minder zwaar te tillen aan de houding van de PvdA. Volgens hem moeten de formatie en het huidige regeringsbeleid niet met elkaar verward worden.
Een grote groep wethouders van het CDA is verontwaardigd over de harde opstelling van hun partij in het debat over een mogelijk asielpardon. Wethouder Hofland van Dalfsen heeft 85 partij- en ambtsgenoten een brief geschreven met het verzoek de krachten te bundelen en een gezamenlijk appèl te doen op hun partij. Inmiddels heeft hij zo’n vijftig positieve reacties.
Hofland steunt minister Nawijn in zijn oorspronkelijke opvatting dat de keerzijde van een hard asielbeleid een humane aanpak voor schrijnende gevallen moet zijn. „Het gaat om mensen die door onze wetgeving heel lang, soms wel tien jaar, in de procedure zitten. Ze hebben hier een leven opgebouwd, hebben kinderen die hier geboren zijn. Die mensen kun je niet meer terugsturen.”
Verhagen reageerde woensdag echter afwijzend op het initiatief van de CDA-wethouders. Volgens hem heeft een pardon een aanzuigende werking, creëert het een nieuw grijs gebied met nieuwe schrijnende gevallen en is het niet rechtvaardig jegens asielzoekers die na een eerste afwijzing meteen zijn vertrokken, zonder in beroep te gaan.