PowNed en WNL in publiek bestel
De idealistische omroep Llink moet het omroepbestel volgend jaar verlaten. De omroepinitiatieven PowNed van GeenStijl en WNL uit de gelederen van De Telegraaf mogen in september juist toetreden tot het publieke bestel.
Mediaminister Plasterk maakte woensdag zijn besluit bekend. PowNed en WNL mogen vijf jaar „hun toegevoegde waarde bewijzen”, iets wat Llink in de ogen van de minister niet lukte en Max juist wel. Die laatste ouderenomroep kan met definitieve erkenning rekenen op meer geld en meer zendtijd.WNL en PowNed zijn blij. Zij worden aspirant-omroepen en krijgen twee uur zendtijd op tv en negen uur op de radio. PowNedvoorzitter Dominique Weesie: „Nu moeten we onze beloften waarmaken. Anders staan we hier over vijf jaar te kijk als het lelijke eendje, zoals Llink overkwam. Het wordt nog een hele kluif.” PowNed ambieert onder meer een satirische nieuwsshow op de late avond.
WNL wil zich onderscheiden met ochtendprogramma’s op de tijden van Goedemorgen Nederland en Buitenhof. WNL-voorzitter Fons van Westerloo noemt de aspirant-status goed nieuws voor de 80.000 leden en voor het omroepbestel in het algemeen, omdat WNL zorgt voor een „versterking aan de conservatieve flank.”
Voorzitter Henk Hagoort van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is tevreden met de bekendmakingen. Over nieuwkomers PowNed en WNL zegt hij: „De publieke omroep is van en voor iedereen. Maar er zijn mensen die zeggen zich er te weinig in te herkennen. Het aanbod wordt op een aantal punten diverser.”